Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Den s Policií České republiky 2011

KRAJ VYSOČINA: Policie slavila 20. výročí svého vzniku. 

V úterý 14. června se již po páté v Jihlavě uskutečnila slavnostní akce Den s Policií ČR. Tradičně se na této akci prezentuje policie ukázkami policejní činnosti a nejnovější policejní technikou. V letošním roce byla tato akce mimořádná také tím, že si Policie ČR připomíná 20. výročí svého vzniku. Proto se také policisté z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina snažili pro veřejnost připravit velmi pestrý a bohatý program.
 
Dopolední program se uskutečnil na letišti Henčov nedaleko Jihlavy. Na toto letiště byla pro veřejnost zajištěna kyvadlová doprava autobusů z Masarykova náměstí v Jihlavě. V dopoledním programu policisté ve spolupráci s ostatními složkami integrovaného záchranného systému předvedli ukázky své zajímavé práce. Představit se přijeli i policisté z Brna a z Prahy. Po deváté hodině přivítal všechny návštěvníky akce ředitel Krajského ředitelství kraje Vysočina plk. Mgr. Miloš Trojánek a popřál všem příjemnou zábavu.
 
V první ukázce se divákům představili policejní psovodi ze Skupiny základních kynologických činností v Jihlavě. Policejní psovodi předvedli výbornou poslušnost svých čtyřnohých svěřenců. Policejní psi zde ukázali, jak během několika okamžiků dokáží dohonit a zadržet nebezpečného pachatele.
 
Po ukázce policejních psovodů přilétl na letiště Henčov z 22. základny letectva Náměště nad Oslavou bitevní vrtulník Armády České republiky Mi-24 Hind. Pilot bitevního vrtulníku uchvátil všechny přítomné ukázkou techniky vysoké pilotáže.
 
Během další ukázky, která simulovala dopravní nehodu, si mohli diváci prohlédnout spolupráci všech složek integrovaného záchranného systému, tedy policie, hasičů a zdravotní záchranné služby. Hasiči se snažili vyprostit zaklíněnou osobu z vozidla, zdravotníci zachránit její život a policisté zaznamenat dopravní nehodu a následně vypátrat příčiny nebo viníka dopravní nehody.
 
V následující ukázce přiblížili návštěvníkům svoji práci policisté ze Zásahové jednotky pro ochranu jaderné elektrárny Dukovany. Policisté zde zakročovali proti nebezpečným pachatelům ve vozidle.
 
Nevšedním zážitkem bylo pro diváky představení policistů na koních z Oddělení služební hipologie Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. Policisté jízdní policie ukázali vysokou odolnost a poslušnost svých koňů při extrémních situacích. Policejní koně musí být schopní zvládat drezurní a skokovou přípravu i při nestandardních podmínkách jako je např. vysoký hluk, přítomnost ohně nebo dýmu.
 
Následující ukázku předvedli policisté ze Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. Ti si připravili pro diváky ukázku zákroku proti demonstrantům, kteří vážně narušují veřejný pořádek. Policisté využili vodní stříkač, který je pro tyto zákroky velice efektivní.
 
V předposlední ukázce přiblížili svoji práci hasiči z Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina. Nejprve hasiči z lezecké skupiny předvedli záchranu osoby zavěšené několik metrů nad zemí a poté všechny diváky přesvědčili, že si dokáží poradit s hořícím olejem.
 
O závěrečnou ukázku se postarali členové Aeroklubu Jihlava, kteří se svým dvouplošníkem ukázali návštěvníkům hašení požáru. S přesností na několik metrů svrhli z letadla několik tisíc litrů vody na letištní plochu.
 
V průběhu i po skončení ukázek si mohli návštěvníci prohlédnout vybavení i techniku Policie ČR (dopravní a pořádkové policie, zásahové jednotky, speciální pořádkové jednotky, kriminalistických techniků a Vyšší policejní školy Jihlava), hasičského záchranného sboru, zdravotní záchranné služby, Armády ČR, Městské policie Jihlava. Dále se na této akci prezentovali zaměstnanci Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra České republiky a členové BESIP teamu, kteří dovezli simulátor nárazu, auto i moto trenažéry. Dále také přítomné diváky informovali o správném vybavení jízdního kola a o důležitosti dětský sedaček ve vozidle při přepravě dětí. Společnost Požární bezpečnost, která se této akce také účastnila, zaujala především malé diváky svým skákacím hradem.
 
Návštěvníci letiště Henčov odcházeli domů plni dojmů a nevšedních zážitků. 
 
Odpolední program, který se konal na Masarykově náměstí v Jihlavě, byl také pro diváky zajímavý. Nejprve policisté a občanští zaměstnanci Krajského ředitelství policie kraje Vysočina převzali ocenění z rukou ředitele Krajského ředitelství policie kraje Vysočina plk. Mgr. Miloše Trojánka. Ocenění jedinci obdrželi služební medaili policejního prezidenta za Zásluhy o bezpečnost, za věrnost prvního a druhého stupně, Čestnou medaili, plaketu Policie České republiky a medailí Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
Po udělení ocenění následoval na Masarykově náměstí koncert Hudby Hradní stráže a Policie České republiky. Neboť se celý den nesl v duchu oslav Policie ČR, tak i policisté Hudby Hradní stráže a Policie České republiky zahráli pro všechny návštěvníky především melodie z filmů s policejní tématikou. Přítomní se mohli zaposlouchat do známých skladeb, např. z americké komedie Policejní akademie, z televizních seriálů Chobotnice a Profesionálové, z komedie Růžový panter. Hudba Hradní stráže a Policie České republiky svým vystoupením opět dokázala, že patří mezi nejlepší dechové orchestry v České republice.
 
Po koncertu Hudby Hradní stráže a Policie České republiky si mohli přítomní prohlédnout vybavení a techniku Policie České republiky, která byla také umístěna na Masarykově náměstí v Jihlavě . Dále si návštěvníci vyslechli zajímavou prezentaci firmy CONSTRUCT CZECH, a.s., která společně s Policií ČR spolupracuje na projektu Rok zabezpečení vozidel.
 
por. Mgr. Miroslav Pecka, komisař
17. června 2011

 

Odkazy do noveho okna

Den s Policií ČR

Den s Policií ČR  

Detailní náhled

Den s Policií ČR

Den s Policií ČR  

Detailní náhled

Den s Policií ČR

Den s Policií ČR  

Detailní náhled

Den s Policií ČR

Den s Policií ČR  

Detailní náhled

Den s Policií ČR

Den s Policií ČR  

Detailní náhled

Den s Policií ČR

Den s Policií ČR  

Detailní náhled

Den s Policií ČR

Den s Policií ČR  

Detailní náhled

Den s Policií ČR

Den s Policií ČR  

Detailní náhled

Den s Policií ČR

Den s Policií ČR  

Detailní náhled

Den s Policií ČR

Den s Policií ČR  

Detailní náhled

Den s Policií ČR

Den s Policií ČR  

Detailní náhled

Den s Policií ČR

Den s Policií ČR  

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem