Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Den Památky zesnulých se blíží

KRAJ – Policisté se zaměří na kontrolu hřbitovů a zvýší dohled na silnicích. 

Dušičky letos vycházejí na sobotu 2. listopadu. Lidé v tento den vyráží na hřbitovy, aby tak mohli zavzpomínat na své blízké zesnulé. Tato pietní místa jsou nejčastěji situována na okrajích obcí, proto sem většina zavítá ve svém vozidle. Policisté tak budou kontrolovat přímo hřbitovy i jejich přilehlá parkoviště. Upozorňujeme řidiče, aby nenechávali svá zavazadla, kabelky, elektroniku a cenné věci viditelně ve vnitřním prostoru zaparkovaného vozidla. Tyto věci totiž vizuálně lákají pozornost potenciálních pachatelů a auto se tak může stát předmětem jejich zájmu. Veškeré věci uložte do zavazadlového prostoru nebo do uzavíratelných přihrádek v palubní desce. Snížíte tím riziko, že právě vaše vozidlo si pachatel vybere ke své trestné činnosti.

Podobně by měli postupovat i lidé při úpravě hrobů. Neměli by nechávat své kabelky a cennosti volně položeny bez dohledu, a to ani na malou chvíli. Obezřetnost je na místě, jelikož zkušený zloděj by je mohl během chvilky okrást. Při zvýšené opatrnosti se tak návštěvníci hřbitovů můžou vyvarovat dalším nepříjemnostem, které by museli řešit. Zloději se vracejí na hřbitovy ale také po Dušičkách. Kradou z hrobů věnce, vázy, sošky nebo třeba okrasné kovové předměty, proto občanům doporučujeme, aby si pořídili fotodokumentaci hrobů pro případ, kdyby došlo k jeho poškození nebo odcizení věcí z hrobu.

V souvislosti s tímto svátkem a následujícím víkendem houstne i silniční provoz. Na to reaguje také policie, která je připravená zvýšit dohled na silnicích. Často v tento den na cesty vyrážejí tzv. sváteční řidiči, kteří svá vozidla neužívají tak často, jako pravidelní řidiči. Proto je potřeba trpělivosti a ohleduplnosti a to především k ostatním účastníkům silničního provozu. Ani podzimní deštivé počasí v těchto dnech řidičům práci neusnadňuje, proto je třeba řídit se zvýšenou opatrností. Je potřeba mít také na mysli, že od 1. listopadu je povinností řidiče mít na vozidle zimní typ pneumatik, a to pokud se na pozemní komunikaci bude nacházet souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza nebo to lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat.

nprap. Bc. Veronika Čermáková
tisková mluvčí PČR
29. října 2019

vytisknout  e-mailem