Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Den bezpečí a pořádku – VI. ročník

MĚLNICKO - Prezentace práce z řad profesionálů 

Ve čtvrtek 28. 05. 2015 proběhl v mělnickém parku Na Podolí VI. ročník akce Den bezpečí a pořádku. Jednalo se o prezentaci práce profesionálů z řad strážníků, policistů, hasičů, záchranářů a dalších složek zastoupených v programu.
 
Akci zahájil, za přítomnosti vedení zúčastněných složek, starosta města Mělníka MVDr. Ctirad Mikeš, který připomenul, jak důležitý je pro vzájemnou spolupráci lidský přístup a minimalizace formálnosti při preventivních i zásahových akcích.
 
Pro návštěvníky byla připravena stanoviště, kde si mohli „sáhnout“ na práci profesionálů a získat informační materiály s užitečnými radami a informacemi. Letošní ukázky si zcela získaly pozornost přítomných. Strážníci Městské policie Mělník představili svůj výcvikový program. Ukázky bojových umění měly připravené děti ze Školy čínského Kung-Fu Mělník a TaekWondo Hansoo Mělník. Psovodi Věznice Vinařice návštěvníky přesvědčili, že hledat drogy je pro jejich psí pomocníky hra, ale i nedílná a užitečná součást jejich práce. Policejní psovodi přiblížili v ukázce práci se psy z pohledu zásahu proti pachateli na ulici, kam dorazila i Pořádková jednotka Územního odboru Policie ČR Mělník zakročit proti ozbrojenému pachateli. Ukázku policejní práce dovršili k naprosté spokojenosti všech přítomných hipologové Policie ČR Správy hl. m. Prahy, kteří předvedli výcvik koní, zásah proti demonstrantům s vlajkami, jízdu přes ohnivou bariéru nebo kouřovou clonou. Po této části programu se návštěvníci přesunuli do prostoru parkoviště vedle HM Tesco, kde vedle vystavené techniky hasičů, proběhla ukázka zásahu při dopravní nehodě. Hasiči osobu za pomoci techniky z automobilu vyprostili a poskytli jí prvotní ošetření. Záchranáři z Asociace samaritánů ČR si zraněného převzali do své péče a výborně se o něj postarali ošetřením i následným simulovaným převozem. I letos zvýšilo autentičnost zásahu moderní vozidlo, které věnovala Škoda Auto Mladá Boleslav. Poslední ukázku připravili hasiči, kteří se z visuté plošiny slaňovali a ukázali, jak vypadá zásah při pomoci osobě, která uvízla ve výšce a nemůže se dostat dolů běžnou cestou.
 
Mimo programu bylo k vidění spousta zajímavostí na stáncích a mnoho technického vybavení, se kterým se běžně nesetkáváme. Policie ČR nabídla možnost nahlédnutí do vozidel dopravní i hlídkové policie, plavidla poříční policie či si osahat vybavení pořádkové jednotky, policejních techniků a preventistů. Své stánky zde měl hasičský preventivní program Hasík, Věznice Vinařice, Městská policie Mělník mimo svého stánku připravila pro přítomné i možnost změření si rychlosti běhu proti radaru na měření rychlosti vozidel. Zaměřili jsme se výrazněji i na poskytování první pomoci, a to u stánků Českého červeného kříže Mělník a sanitního vozu Asociace samaritánů ČR. Nezapomněli jsme ani na bezpečnost v silniční dopravě, kdy BESIP Tým připravil mnoho simulací z běžného provozu na pozemních komunikacích, ale i malé dopravní hřiště a zkušební komisaři Městského úřadu Mělník – Odboru dopravně správních agend otestovali děti z jejich znalostí. Studenti Gymnázia J. Palacha Mělník na travnaté ploše zajistili mnoho soutěžních stanovišť pro dětské návštěvníky a nuda tedy nehrozila nikomu. Další soutěže a hry připravili Zdravotní pojišťovna MV ČR a Služby prevence města Mělníka. Letošní program byl bohatě zaměřen i na seniory, pro které byl připraven stánek plný informací, včetně možnosti testování paměti či možnosti zkusit si „být v kůži seniora“, Centrem seniorů Mělník.
 
Dovolte mi, abych za báječně strávený den ještě jednou poděkovala složkám Integrovaného záchranného systému, ale i partnerům akce, jimiž byl Mělnický deník, Rádio Signál, HM Tesco, Zdravotní pojišťovna MV ČR, Reklama Mazochová a Technické služby města Mělníka. 
Věřím, že sedmý ročník přinese opět nějakou novinku, která přiláká další návštěvníky.
 
                                                                                            za rozsáhlý realizační tým
                                                                                            Bc. Irena Podivínská, DiS.
                                                                                             manažerka prevence kriminality
 
Josef Houžvic
Oddělení tisku a prevence
P ČR Mělník
5. června 2015

vytisknout  e-mailem