Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dělostřelecká mina ležela u plotu

NÁCHODSKO – Zkorodovanou munici našla náhodná svědkyně u opuštěné stodoly 

Nález předmětu připomínajícího dělostřelecký granát, nahlásila v neděli 21. října 2012 před polednem na operační středisko náhodná svědkyně z lokality Olešnice u Červeného Kostelce. Munice ležela u plotu opuštěné stodoly, nedaleko trati psích závodů, které se pořádaly téhož odpoledne.
 
Munice- BroumovIlustrační foto/Archiv Policie ČR
Přivolaná policejní hlídka označila prostor a zamezila do něj vstup dalším osobám. Policisté na místo přivolali specialistu - pyrotechnika, který si předmět odvezl k odborné likvidaci. Jak a odkud se zkorodovaná 34 cm dlouhá dělostřelecká mina k plotu dostala, policisté dále prověřují. Současně čekají na výsledek odborné expertizy pyrotechnika, zda byla munice funkční a jaké následky by hrozily při případné explozi.
 
Nálezy staré munice na Náchodsku nejsou sice časté ale ani nijak výjimečné, zvláště na podzim nebo na jaře, kdy probíhají zemědělské práce. Stává se také, že pozůstatky válčení objeví dělníci při výkopových pracích. Všechny nálezy policisté předávají pyrotechnikům, ti je odborně likvidují. V letošním roce policisté vyjížděli k nahlášenému nálezu munice čtyřikrát. Naposledy  v září z Jaroměře, kdy při výkopových pracích v zahranictví objevili dělníci rezavé náboje.
 
Pokud lidé něco takového najdou, rozhodně by neměli s předmětem nijak manipulovat. Měli by ihned zavolat na linku 158, ohlásit nález, a zajistit, aby se k předmětu nikdo jiný do příjezdu policie nepřibližoval.
 
Vše ostatní už policisté zařídí sami. Nález předmětu připomínajícího munici se v drtivé většině případů neobejde bez přivolání specialisty – pyrotechnika. Ten potom rozhoduje, jak se bude dále postupovat. V žádném případě by lidé neměli brát domnělou munici do rukou a vozit ji na policii osobně. Vystavovali by tím sebe i další osoby nebezpečí vážného zranění.
 
por. Mgr Eva Prachařová
22. 10. 2012, ve 13.45 hodin

 

vytisknout  e-mailem