Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dělníci v Opavě našli nevybuchlou pumu, pyrotechnici evakuovali okolí

luk 28. září 2011 11:47 Opavští policisté v úterý odpoledne museli evakuovat obyvatele Nákladní ulice a její okolí v Opavě. Dělníci tam totiž vykopali nevybuchlou leteckou pumu z 2. světové války. Na místo dorazili pyrotechnici, kteří následně výbušninu zneškodnili a převezli do policejního skladu munice.  

 

Nevybuchlá letecká puma z 2.světové války nalezená v Opavě. | foto: Policie ČR
 
"Ve 13:30 oznámil na tísňovou linku šestatřicetiletý muž z Rohova, že při výkopových pracích u jednoho z bytových domů v Opavě byl nalezen předmět, který vypadá jako munice pocházející z období 2. světové války," uvedl mluvčí opavské policie René Černohorský.
Na místo vyjeli policisté a do příjezdu pyrotechniků z Frýdku-Místku ho zajistili. "Ti se na uvedenou adresu dostavili ve tři hodiny odpoledne a uvedli, že ze země byla vykopána nevybuchlá letecká puma s označením DS 70 německé výroby," doplnil mluvčí.
Na základě rozhodnutí pyrotechniků pak byla provedena evakuace lidí v okolí sto padesáti metrů od místa nálezu. Uzavřeny byly také všechny příjezdové cesty.
"Evakuováno bylo 67 osob ze 3 bytových domů v přilehlém okolí, uzavřeny byly ulice a křižovatky Pekařská-Nákladní, Obloukova-Vojanova, Rybářská-Sadová, Kasárenská-Krnovská a Kasárenská-Pivovarská. V okolí byly dále evakuovány prodejny Gavenda, Penny market a areál bývalé tržnice. Policisté rovněž vyrozuměli pracovníky organizace Pohotovost plynu s žádostí o informaci, zda se v blízkosti nenachází plynové potrubí," popsal Černohorský.
Evakuace a uzavření okolí byly dokončeny ve čtvrt na šest. Pyrotechnici následně leteckou pumu zneškodnili a převezli do skladu munice Policie České republiky ve Frýdku-Místku. Ve čtvrt na sedm pak bylo ukončeno i bezpečnostní opatření. Obyvatelé okolních domů se tak mohli vrátit a provoz v ulicích byl obnoven.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/delnici-v-opave-nasli-nevybuchlou-pumu-pyrotechnici-evakuovali-okoli-1eb-/domaci.aspx?c=A110928_110733_ostrava-zpravy_kol

vytisknout  e-mailem