Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Delikty pod vlivem návykových látek

Zveřejnění podle § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

V návaznosti na svou předchozí žádost se žadatel domáhal následující informací:

„1. Byl policejním prezidiem vydán obdobný metodický dokument jako metodický pokyn ředitele služby dopravní policie Tomáš Lercha označený jako „Sjednocení postupu v rámci odhalování deliktů pod vlivem návykových látek v silničním provozu – usměrnění činnosti“, který by tomuto dokumentu předcházel?

2. Existoval takový dokument, popsaný v bodu 1, v květnu roku 2018?

3. Dále žádám o zaslání závazného pokynu policejního prezidenta č. 160/2009 ve znění účinném v květnu 2018 a v aktuálním znění.“

Policie České republiky poskytla žadateli následující informace:

Ad 1.

Dokument s názvem „Sjednocení postupu v rámci odhalování deliktů pod vlivem návykových látek v silničním provozu – usměrnění činnosti“ byl zpracován a rozeslán útvarům Policie České republiky v květnu roku 2019. Jiný metodický dokument, který by se zabýval obdobnou problematikou, časově předcházel výše uvedenému dokumentu a byl  aplikovatelný v květnu roku 2018, Policejní prezidium České republiky nevydalo. Ministerstvo vnitra České republiky v březnu roku 2017 zpracovalo dokument zabývající se postupem orgánů Policie České republiky při oznamování přestupků řidičů ovlivněných jinou návykovou látkou než alkoholem v souvislosti s vydáním zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který vstoupil v účinnost od 31. května 2017 a nahradil zákon č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Ad 2.

Viz ad 1.

Ad 3.

Povinný subjekt poskytl žadateli závazný pokyn policejního prezidenta č. 160/2009, kterým se upravuje postup na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, včetně všech příloh, v aktuálně platném a účinném znění, jež bylo platné a účinné i v květnu roku 2018.

PhDr. Jiří Vokuš, 27. dubna 2020

vytisknout  e-mailem