Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Dejvice ožily vědou

Ve středu 18. září 2013 proběhl v Praze na Vítězném náměstí Vědecký jarmark, do kterého se zapojil také Kriminalistický ústav Praha Policie ČR (KÚP).  

Akci, která hravou formou prezentovala vědu a vědecké experimenty žákům základních a středních škol, ale i široké veřejnosti, pořádalaobecně prospěšná společnost VĚDA NÁS BAVÍ ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze (VŠCHT), Českým vysokým učením technickým v Praze (ČVUT) a Ústavem organické chemie a biochemie AV ČR (UOCHB).
 
I přes nepřízeň počasí do Dejvic zavítalo kolem 10 tisíc návštěvníků, pro které byly připraveny zajímavé prezentace. V popředí zájmu byla i kriminalistika. 
 
Ve stánku s příznačný názvem „Nenechte se napálit!“ znalci z oddělení grafických analýz KÚP prezentovali oblast zkoumání bankovek, kolků, šeků a jiných cenin, které bývají velice často padělány. Pohledem do mikroskopu si každý mohl prohlédnout speciální strukturu papíru, na kterém jsou ceniny vytištěny. Znalci návštěvníky jarmarku upozornili na ochranné prvky, kterými jsou bankovky chráněny před paděláním, ukázali jim, kde je na bankovkách vyhledat a jak snadno si mohou některé z nich pouhým okem zkontrolovat.
 
„Co otisk, to originál“ byl název druhého stanoviště KÚP, kde si návštěvníci jarmarku mohli sami vyzkoušet, jak se zviditelňují a zajišťují daktyloskopické stopy. O tom, že práce kriminalistických daktyloskopů není tak jednoduchá, jak se mnohdy může zdát při sledování nejrůznějších kriminálních seriálů, ale že vyžaduje kromě trpělivosti také dobrý zrak a schopnost koncentrace, se přesvědčily stovky studentů. Pod vedením znalců se snažili vyhledat shodné markanty v obrazcích papilárních linií u stop a kontrolních otisků.         
 
Znalci u obou stanovišť zodpověděli řadu rozličných dotazů. Studenti projevili zájem nejen o prezentovaná odvětví, ale ptali se rovněž na další znalecké obory, případné uplatnění u Policie ČR a požadované vzdělání.  
 
Z prezentací ostatních ústavů a vysokých škol lze zmínit např. robota Asterixe, kterého představila Fakulta elektrotechnická ČVUT. Robot dokáže komunikovat s člověkem za pomoci řady senzorů a motorů. Milovníci rychlých vozů obdivovali profesionální závodní formuli, kterou sestrojili studenti z Fakulty stavební ČVUT. Tato hračka vyvine stokilometrovou rychlost z nuly za pouhé 3,5 sekundy. Ústav organické chemie a biochemie prezentoval neviditelné kresby vhodné pro špionáž nebo jako ochranné prvky bankovek, cenin a dokladů, zatímco ve stáncích VŠCHT si návštěvníci mohli ověřit, např. kolik sacharidů skrývá jejich oblíbená svačina.
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
23. září 2013 
Odkazy do noveho okna

Vědecký jarmark 01

Vědecký jarmark 01 

Detailní náhled

Vědecký jarmark 02

Vědecký jarmark 02 

Detailní náhled

Vědecký jarmark 05

Vědecký jarmark 05 

Detailní náhled

Vědecký jarmark 09

Vědecký jarmark 09 

Detailní náhled

Vědecký jarmark 14

Vědecký jarmark 14 

Detailní náhled

Vědecký jarmark 15

Vědecký jarmark 15 

Detailní náhled

Vědecký jarmark 19

Vědecký jarmark 19 

Detailní náhled

Vědecký jarmark 21

Vědecký jarmark 21 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem