Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dejte si pozor na další způsoby internetových podvodů

NÁCHODSKO - Aukci prý nevyhrál, ale prodejce mu nabídl jiné zboží. 

PCIlustrační foto/Policie ČRPolicisté z obvodního oddělení v Polici nad Metují přijali v těchto dnech oznámení o podvodném jednání firmy z ciziny v prostředí internetu. Místní občan jim nahlásil, že  si prostřednictvím internetu  za 800 euro objednal použitý fotoaparát Nikon zřejmě od falešného prodejce, který se vydával za zástupce italské firmy. Poté na jeho účet zaslal bankovním převodem částku, která v přepočtu na českou měnu činila víc, než 21.000 korun. Slíbený fotoaparát však nedorazil.

Jak se celý fingovaný "obchod" odehrál? Na oficiálním portálu se muž koncem března 2019 zúčastnil internetové aukce, kterou ale nevyhrál. Jenže poraženého dražitele vzápětí emailem kontaktoval buďto sám prodejce, nebo někdo, kdo se za prodejce vydával. Ten mu napsal, že má ještě další fotoaparáty, které by mu mohl nabídnout a nasměroval ho na stránky, které vypadaly jako nabídka italské firmy. Tam si muž vybral, zaplatil a čekal na dodání. S tím však nastaly problémy, nejprve prý přepravní firma zásilku ztratila a tak musí firma zaslat jiný kus, pak se prodejce odmlčel zcela.  Zaplacený fotoaparát do současné doby oznamovateli, který je o 21.000 korun chudší, samozřejmě nedorazil. Policisté případ zaevidovali jako přečin podvodu a dále vše prověřují.

Zda se muž někdy shledá se svými penězi nebo objednaným zbožím, bude zřejmě přes veškerou snahu policie již předem záporně zodpovězenou otázkou. Policisté proto opět varují před neoficiálními "výhodnými" nabídkami, které mohou být nakonec velkou ztrátou.

por. Mgr. Eva Prachařová
19. 6. 2019 11.25 hodin

vytisknout  e-mailem