Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Dejte pozor na falešné kupující

DĚČÍNSKO – Neoprávněný přístup k bankovnímu účtu; Těžké ublížení na zdraví a výtržnictví… 


     I přes opakovaná upozornění na různá podvodná jednání občané dobrovolně zasílají neznámým pachatelům své osobní údaje, číslo platební karty i přístupové kódy do účtů vedených v internetovém bankovnictví.

     Děčínští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality se zabývají dalším případem neoprávněného přístupu k počítačovému systému.  Nešťastnou zkušenost s falešným kupujícím  má žena z Děčínska, která nabízela na internetovém inzerčním serveru prodej věcí na miminko. S domnělým  zájemcem o koupi věcí se na prodeji domlouvala  prostřednictvím komunikace na internetovém  inzerčním portálu. Ten od ženy při internetové komunikaci získal její osobní údaje, číslo bankovního účtu, včetně čísla platební karty.  Následně neznámý pachatel dosud nezjištěným způsobem získal neoprávněný přístup k bankovním účtům poškozené ženy, vedeným v internetovém bankovnictví. Mezi těmito bankovními účty poškozené ženy několika  neoprávněnými bankovními transakcemi, ve výši celkem 160 tisíc korun,  provedl převody peněz. Naštěstí k odčerpání těchto finančních prostředků z účtu poškozené ženy nedošlo, protože banka včasnou reakcí zablokovala účet i platební kartu. Žena tedy nakonec  o žádné peníze nepřišla. To však nic nemění na skutečnosti, že neznámý pachatel popsaným jednáním naplnil skutkovou podstatu přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a kriminalisté po něm pátrají.     

Opět apelujeme na občany:  Pokud něco prodáváte na www.BAZOS.cz, www.VINTED.cz, Facebook - Marketplace apod. nikdy nevyplňujte svoje přístupová hesla k bankovním účtům, platební kartě (PIN, CVC kódy) na internetu! Při komunikaci na internetových sítích buďte obezřetní a nesdělujte žádné osobní údaje, čísla mobilních telefonů, potvrzovací kódy ani čísla účtů nebo platebních karet.

Těžké ublížení na zdraví a výtržnictví

     
Rumburští kriminalisté zahájili trestní stíhání 21letého muže, kterého obvinili ze spáchání zvlášť závažného zločinu těžkého ublížení na zdraví  v jednočinném souběhu s přečinem výtržnictví.

     Takového jednání se měl dopustit začátkem měsíce ledna letošního roku na ulici Tř. 9. května v Rumburku. Podle zjištění kriminalistů měl na ulici bezdůvodně a bez varování fyzicky atakovat staršího muže, který poté upadl na zem. Následně se agresor měl ještě pokusit fyzicky zaútočit na kamaráda staršího napadeného muže.  Poranění napadeného seniora si vyžádala lékařské ošetření a následnou hospitalizaci v nemocnici. 

     Na základě podnětu policejního komisaře podal státní zástupce  návrh na vzetí obviněného do vazby, který soudce akceptoval. Rozhodnutím soudu byl muž vzat do vazby. V případě uznání viny u soudu mu může hrozit až desetiletý trest odnětí svobody.  

Děčín 12. ledna 2022
por. Bc. Eliška Kubíčková
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

Odkazy do noveho okna

Policie varuje

Policie varuje 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem