Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

DBA Věnování se řízení

Jihočeský kraj - Telefonování za jízdy řidičem někdy směřuje k dopravní nehodě. 

To, že denně potkáváme mnoho řidičů osobních i nákladních vozidel, kteří při jízdě telefonují, je nešvarem desítek mužů a žen, které někdy mohou vést i k zbytečným dopravním komplikacím. Proto se jihočeští policisté koncem minulého týdne na tyto řidiče zaměřili, v rámci krajské dopravně bezpečnostní akce „Věnování se řízení“.  

V souvislosti k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu s cílem snížení dopravní nehodovosti v důsledku nedodržování ustanovení zákona o neoprávněném používání hovorového a záznamového zařízení, jsme zastavili a zkontrolovali 1 658 motorových a nemotorových vozidel. Přitom bylo zjištěno 362 přestupků a 1 trestný čin. Zmíněné jednání – telefonování za jízdy řidičem dopravního prostředku – jsme prokázali v 33 případech. Dále se strážci zákona zaměřili na běžné přestupky na úseku řízení pod vlivem návykové látky – 5 přestupků a 1 trestný čin, porušení nejvyšší povolené rychlosti – 88 případů, nepoužívání bezpečnostních pásů a zádržného zařízení – 38 případů, nevyhovující technický stav vozidla – 43 případů a další méně závažná provinění.

V dnešní moderní době má mnoho motorových vozidel možnost handsfree telefonování, ať přes autorádio, tak i instalací mikrofonů přes elektroniku vozu.  Někteří řidiči se během jízdy a telefonování však nemohou plně soustředit na jízdu a pak dělají „školácké chyby“, které vedou k dopravním nehodám. Pokud musíte uskutečnit hovor, raději na bezpečném místě zastavte a vyřiďte, co potřebujete.

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

6. června 2023

vytisknout  e-mailem