Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

DBA s ROADPOLEM

Jihočeský kraj - Strážci pořádku se zaměřili na autobusy a nákladní vozidla. 

Jihočeští dopravní policisté se během minulého čtvrtku a pátku zapojili do celorepublikové dopravně bezpečnostní akce s mezinárodní společností ROADPOL - zaměřenou na nákladní a autobusovou dopravu, s cílem snížení dopravní nehodovosti řidičů uvedených skupin v důsledku omezení jízdy vyjmenovaných vozidel, doby řízení a dodržování bezpečnostních přestávek a také dodržování evropských předpisů – primárně ADR.

Do akce jsme nasadili bezmála tři desítky specialistů, kdy zastavili a zkontrolovali 147 vozidel. Přitom zjistili 70 přestupků. Klasicky mezi ně patřilo nedodržení nejvyšší povolené rychlosti v jízdě ve 22 případech.

Dále zde v 12 případech bylo zastoupeno porušení zákona č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, v 3 případech jsme zjistili porušení bezpečnostní přestávky a další drobné přestupky. Pouze v jednom případě řidič před či během jízdy požil alkohol.

Provoz těžké přepravy napříč Českou republikou je v posledních letech navýšen nejen tím, že jsme tranzitní zemí pro Evropu, ale také větším počtem zásobování do nákupních a logistických center. Proto je dopravcům kladeno za úkol, aby svým zaměstnancům doporučili důsledného dodržování sociální a silničních předpisů a vyvarování se obcházení stanovené legislativy, která může mít třeba za následek poškození povrchu komunikací přetížených nákladů, vyhýbání se placeným úsekům – vozidla používají silnice II. a III. třídy, které nejsou uzpůsobené svými parametry na tento provoz, a pod.

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

16. května 2023

vytisknout  e-mailem