Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

DBA NULOVÁ TOLERANCE

Jihočeský kraj - O víkendu byl na silnicích vyšší počet policistů - zaměřili jsme se na opilé řidiče. 

Uplynulý víkend obsadilo jihočeské silnice více jak 180 strážců pořádku z řad pořádkové a dopravní policie, kteří se zaměřili na řidiče motorových vozidel v rámci krajské dopravní akce „Nulová tolerance“ s cílem zajištění bezpečnosti a plynulosti v silničním provozu k snížení dopravní nehodovosti v důsledku porušování ustanovení o zákazu požívání alkoholických nápojů nebo omamně psychotropních látek před či během jízdy. Akce proběhla ze soboty na neděli, při oslavě svátku Josefa, kdy jsme v minulosti řešili vyšší počet opilých řidičů.

Během zmíněné doby policisté zastavili a zkontrolovali 1 117 motorových a nemotorových vozidel, kdy zjistili „jen“ 157 přestupků. U 13 řidičů byl zjištěn pozitivní výsledkem na alkoholické nápoje provedeným testem přístrojem Dräger, 3 řidiči byli pravděpodobně ovlivněni návykovou látkou.

V 44 případech jsme zjistili porušení nejvyšší povolené rychlosti v jízdě, 15 osob se před jízdou nepřipoutalo bezpečnostním pásem nebo zádržným zařízením.

Nevyhovující technický stav motorových vozidel byl zjištěn u 37 jednostopých či dvoustopých strojů.

V tomto týdnu přivítáme kalendářní jaro, kdy se většina řidičů připravuje na přezutích svých automobilů. Proto vám doporučujeme, abyste podle zákona o provozu na pozemních komunikacích, počkali do posledního březnového dne - pochopitelně s přihlédnutím k povětrnostní situaci, a s přezutím na letní  pneumatiky nechvátali.

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

20. března 2023

vytisknout  e-mailem