Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

DBA "Nákladní doprava - nevěnování se řízení"

AKTUALIZACE - Výsledky dopravní akce. KRAJ - K 31. 5. 2021 máme již 218 nehod. 

foto PČRfoto PČRNáměstek ředitele plk. Mgr. Miloslav Houdek vyhlásil na středu 23. června 2021 celokrajskou dopravně bezpečnostní akci, v rámci které se zaměříme na kontrolu chování řidičů motorových vozidel a jízdních souprav nad 3,5 tuny.

Preventivním cílem akce je snížení nepříznivého vývoje a nárůstu dopravní nehodovosti. Všichni si dokážeme představit následky dopravní nehody, kde je v hlavní roli kamion. Bohužel následky těchto nehod bývají tragické, ať už v podobě vážných zranění, ale i úmrtí. Proto se hlídky ze služby dopravní i pořádkové policie zaměří na NEVĚNOVÁNÍ SE ŘÍZENÍ právě u této skupiny řidičů. Většina kolegů je součástí „Kamion týmu“ a jsou v problematice nákladních vozidel neustále školeni.

Vrchní komisař kpt. Mgr. Pavel Hajdú, jakožto koordinátor celé akce uvádí k věci následující: „Nevěnování se řízení patří k nejčastějším příčinám dopravních nehod. Naším cílem není pochytat co nejvíce nezodpovědných řidičů, chceme působit hlavně preventivně. Kolegové se v rámci DBA zaměří převážně na kontrolu jízdy v jízdních pruzích, zákazu předjíždění, jízdu na železničních přejezdech, držení telefonu v ruce a také na dodržování dopravního značení zejména ve vztahu k zákazům vjezdů z důvodů hmotnostních a rozměrových limitů“. Například v oblasti dodržování doby řízení a odpočinku těchto řidičů, což také snižuje závažným způsobem pozornost je trvale neuspokojivý stav, neboť z kontrolovaných řidičů toto porušuje zhruba 10 %.

V celém kraji budeme v určitých časových úsecích působit nejen na pevných stanovištích, ale i v pohyblivých hlídkách v rámci územní působnosti.  

Jedním z důvodů vyhlášení této akce je i vzrůstající počet nehod řidičů nákladních vozidel nad 3,5 tuny. V letošním roce od 1. ledna do 31. května jsme v našem kraji zaznamenali celkem 218 nehod (v obci 129, mimo obec 89), což je oproti stejnému období loňského roku o 16 více. Pro zajímavost: z uvedených 128 nehod bylo 61 nehod nákladních automobilů s návěsem, 28 nehod nákladních vozidel s přívěsem a 129 nehod nákladních automobilů bez návěsu či přívěsu.

Ve dnech 12. až 13. května proběhla v našem kraji DBA zaměřená na kontrolu přepravy nebezpečných věcí ADR – Zde musíme všechny řidiče a jejich přepravce pochválit. Jak celá akce probíhala, kdo se jí účastnil a  další podrobnosti včetně fotografií se dočtete po kliknutí zde.

Jezděte bezpečně a přejeme vždy šťastný návrat.

Přiložena audiozpráva.

Výslednost DBA
Do dopravní akce bylo nasazeno více jak 80 policistů z dopravní a pořádkové policie, kteří zkontrolovali celkem 565 vozidel a odhalili 90 přestupků. Za 82 přestupků byly uloženy pokuty v celkové výši 32 400,-. Dále policisté oznámili 8 přestupků příslušnému správnímu orgánu. Řidiči ve 22 případech nepoužili za jízdy bezpečnostní pásy. K dalším zjištěným prohřeškům patřilo nepředložení dokladu o pojištění odpovědnosti, v 8 případech nevyhovující technický stav vozidla a shodně v 7 případech porušení rychlosti a držení telefonu nebo jiného hovorového nebo záznamového zařízení.
Svitavští dopravní policisté dokonce zastavili v dopoledních hodinách v Litomyšli i řidiče kamionu, který nadýchal 1,25 promile alkoholu. Třiašedesátiletému řidiči kolegové na místě zadrželi řidičský průkaz a zakázali mu další jízdu. Ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu Ohrožení pod vlivem návykové látky.

23. června 2021
kpt. Mgr. Jiří Tesař
koordinátor prevence

vytisknout  e-mailem