Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

DBA Nákladní doprava & BUS

KRAJ - V akci i kolegové z cizinecké policie a od celníků. 

V rámci celorepublikové akce vyhlásil náměstek ředitele plk. Mgr. Miloslav Houdek na celý uplynulý týden dopravně bezpečnostní akci, zaměřenou na kontrolu řidičů nákladních vozidel a autobusů.

Od pondělí do neděle byli do této akce nasazeni nejen policisté z dopravní služby, zařazení v kamion týmu, ale také policisté z cizinecké policie a v součinnosti i kolegové z Celního úřadu Pardubického kraje.

Kolegové z dopravní služby se zaměřili na kontrolu dodržování povinností pro silniční nákladní a osobní přepravu. Kontrolovali nejen doklady, technický stav, požití alkoholu, ale i to zda mají řidiči v pořádku tachografy, zda dodržují přestávky, zda mezinárodní linky nemají padělané licence, zda u vozidel kategorie M1 nejsou bez schválení dodatečně namontována další sedadla nebo i omezení jízdy některých vozidel v prázdninovém období.

Kolegové z cizinecké policie se zaměřili na pátrání po hledaných osobách či věcech, na nelegální převoz drog, zbraní i osob, které se na našem území zdržují neoprávněně v souvislosti s přetrvávající migrační vlnou. Na místě byli s vozidlem Schengenbus, kdy se jedná o vozidlo speciálně vybavené pro kontrolu dokladů. U cizinců kontrolovali oprávněnost pobytu na území ČR a ověřovali pravost dokladů. K tomu využívali speciální techniku - Videospektrální komparator Regula  4305 DMH, který umožnuje zvýraznit jistící prvky kterými je doklad opatřen a následně toto porovnat s databází vzorů dokladů. V případě potřeby měli možnost použít i mikroskop Nikon. K dalším úkonům patřila i kontrola vozidel se zaměřením na skrytá místa a úkryty v souvislosti s pašováním zejména osob ale i zboží. K tomuto kolegové využívali Heartbeat detektor srdečního tepu.

Úkoly kolegů z Celního úřadu Pardubického kraje popisuje jejich tiskový mluvčí por. Ing. Václav Kánský. „V rámci společné kontrolní akce  pardubičtí celníci  pátrali po  zboží ze třetích zemí, které  uniklo celnímu dohledu.  Prověřovali, zda  převážené zboží podléhá spotřebním daním a  byla z něho řádně odvedena spotřební daň. Kontrolovali také dodržování zákazů a omezení, například v oblasti ochrany práv duševního vlastnictví, chráněných živočichů a rostlin,  omamných a psychotropních látek.  Vykonávali rovněž  činnosti agendy SOD -  státního odborného dozoru v silniční dopravě.“

Během akce bylo zkontrolováno 320 vozidelNA nad 3,5 tuny: 172 z ČR; 43 ze zemí EU, EHP a Švýcarské konfederace; 4 ze třetích zemí. BUS: 7 z ČR; 6 ze zemí EU, EHP a Švýcarské konfederace a 2 ze třetích zemí. Celkem jsme zjistili 107 přestupků. Z hoho u NA2x alkohol u řidiče; 3x nepoužití bezpečnostních pásů; 7x nedodržení doby řízení a odpočinku; 7x nevyhovující technický stav; 3x nesprávné používání tachografu. BUS:3x nedostatky v dokumentech řidiče, vozidla či dopravce; 1x nesprávné používání tachografu. V rámci kontrol jsme také zjistili osm cizinců nelegálně se zdržujících na našem území. Blokovou pokutou vyřídili kolegové celkem 81 přestupků za 43.500 Kč a 26 přestupků oznámili příslušnému správnímu orgánu. Foto PČR.

26. července 2021
kpt. Mgr. Jiří Tesař
koordinátor prevence

vytisknout  e-mailem