Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dávejte na svých cestách pozor

KRAJ – Nepodceňujte únavu, nepřeceňujte své síly a věnujte se dostatečně řízení. 

   Blížící se prázdninové měsíce využívá většina z nás k odpočinku mimo domov. Prázdninový provoz je pro řidiče obzvlášť náročný, často se vydáme na dlouhé cesty do dovolenkových destinací, na které nejsme zvyklí. Z pohledu tragických následků nehod patří prázdninové měsíce k těm nejrizikovějším. Velkou roli v tom hrají především faktory jako čas strávený na cestě, klimatické podmínky, opravy a uzavírky silnic, nárůst intenzity provozu a nepozornost řidičů spojená s vyšším rizikem únavy v letních měsících. Ze sledovaných statistických ukazatelů dlouhodobě vyplývá, že nejtragičtějšími příčinami prázdninových nehod jsou nepřizpůsobení rychlosti dopravně technickému stavu vozovky, vjetí do protisměru a nevěnování se řízení.

   Upozorňujeme proto řidiče, aby dodržovali předpisy, před svou cestou zkontrolovali svá vozidla a především se na cestu dobře připravili. Důležité je, aby řidič nepřeceňoval své síly, měl dostatečný počet přestávek a dodržoval pitný režim. Řidič by měl stále sledovat situaci v silničním provozu a zbytečně se nerozptylovat. Riziko dopravní nehody hrozí zejména při dlouhé jízdě v noci, pokud ostatní spolujezdci spí. Nesoustředěnost, únava nebo nevěnování se řízení může vést k dopravní nehodě. Tato se naštěstí obešla bez vážnějších zranění.

   V souvislosti s ukončením školního roku a začínajícími letními prázdninami jsou v pohotovosti také policisté. Cílem je důsledně dohlížet na dodržování pravidel silničního provozu a tím co nejvíce snižovat riziko vzniku dopravních nehod.

Všem řidičům a jejich rodinám přejeme šťastný návrat domů.

por. Ing. Eliška Pospíšilová
29.6.2023, 7:45

vytisknout  e-mailem