Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Darovala své dlouhé vlasy

J.Hradec- Policistka podpořila Nadační fond Šance Onkoláčkům. 

Někdo daruje krev, někdo plazmu, jiný zase kostní dřeň. „Já se rozhodla darovat své vlasy“, říká Anežka Vrbová, šestadvacetiletá policistka, která slouží u PČR čtvrtým rokem a to  na obvodním oddělení v  J.Hradci.  

Zní to banálně a pro některé možná hloupě, jsou to přece jen vlasy a bereme je jako naprostou samozřejmost. Ovšem pro holčičky, dospívající dívky a ženy, které vlivem léčby onkologického onemocnění přišly o svojí „ korunku“ v podobě vlasů  se jedná o citelnou ztrátu, která se těžko nahrazuje.

Anežka darovala 40 centimetrů zdravých vlasů, které jí sahaly pod bedra. O tom, že by své vlasy mohla zpeněžit nikdy neuvažovala. Poprvé si nechala své dlouhé vlasy ostříhat ve 20 letech. To ale ještě nevěděla o  možnosti darování….

A co policistku k takto zásadnímu kroku vedlo?  Díky své mamince, která si v dětství prodělala onkologické onemocnění ví, že náhrada v podobě paruky z pravých vlasů je nedocenitelná. Avšak dříve šlo o něco neobvyklého a za podobnou paruku se platily nemalé peníze. Je tedy jen dobře, že jak časem postoupila medicína, postoupila i dobrota a ochota lidí pomáhat. Jednou z takových je Nadační fond Šance Onkoláčkům, která spolupracuje s další výjimečnou nadací Nové háro. Právě zde vyrábí z darovaných vlasů paruky, které poté zdarma věnují těm, kteří je potřebují.

Ostříhání vlasů z nikoho hrdinu neudělá, ale spolu se svými kolegy se každý den snažíme lidem pomáhat. Proč tedy nezkusit pomoci i jinak? Darováním vlasů se zasloužíte o navrácení úsměvu dívence nebo ženě, která se bude moci opět radovat. Je také zvykem, že poté, co dotyčná už paruku nepotřebuje, ji vrátí a ta poté bude opět zdobit jinou slečnu, dodává skromně policistka Anežka Vrbová.

por. Mgr. Bc. Hana Millerová, jh.pis@pcr.cz

17. prosince 2020

Odkazy do noveho okna

Před ostřiháním

Před ostřiháním 

Detailní náhled

Policistka Anežka Vrbová

Policistka Anežka Vrbová 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem