Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Daňová poradkyně byla odsouzena

Přinášíme informace o pravomocném rozsudku v jednom ze zpracovávaných případů. 

 
            Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování ukončili v květnu roku 2007 vyšetřování v případu ženy (47 let), která pracovala jako účetní a daňová poradkyně pro jednu společnost s ručením omezeným se sídlem v Rychnově nad Kněžnou. Zpracovatel případu vyhotovil návrh na podání obžaloby pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle ustanovení § 148 odstavce 1, 3c trestního zákona.
 
            Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou rozhodl v hlavním líčení, že obžalovaná žena úmyslně poskytla v letech 2000 – 2005 jednateli společnosti pomoc, čímž došlo ke zkrácení daně z příjmu právnických osob o částku téměř 2,5 milionu korun, u další částky ve výši 123 tisíc korun o pokus a dále o zkrácení daně z přidané hodnoty ve výši jednoho milionu korun. Podle rozsudku soudu, který je od března roku 2009 pravomocný, měla do účetnictví společnosti zaúčtovat ve 187 případech nižší částky úhrad příjmů za vydané faktury a na základě toho i zpracovala a podávala upravená daňová přiznání. Za to ji okresní soud odsoudil k trestu odnětí svobody v trvání jednoho a půl roku s podmíněným odkladem na tři roky.
 
            Dále uvádíme i tu skutečnost, že obžalovaný jednatel společnosti byl jiným rozsudkem pravomocně odsouzen za spáchání téhož trestného činu k trestu odnětí svobody v trvání 3 roků a 3 měsíců nepodmíněně, byl mu uložen peněžitý trest ve výši jednoho milionu korun a trest zákazu činnosti spočívající v zákazu výkonu funkce statutárního orgánu právnických osob na dobu 5 let.
 
            Zmiňovaný případ je jedním z mála, kdy byla kromě osob, na které se vztahuje daňová povinnost a které jsou stíhány za krácení daní, odsouzena i účetní společnosti a daňová poradkyně. Tento případ dokladuje, že zvolený postup vedení trestního řízení a opatření dostatečných důkazních materiálů může vést i k odsouzení osob, které se trestnímu stíhání v podobných případech často vyhnou. 
 
pplk. Mgr. Roman Skřepek
rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem