Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Daňová Kobra opět zasáhla

Obvinění dvou fyzických a jedné právnické osoby ohledně vyplacení dvousetmilionové dotace. 

V roce 2015 pracovali policisté z týmu Daňové Kobry s podezřením, že při nákupech strojního vybavení jedné obchodní společnosti dochází ke krácení daní a poškozování finančních zájmů Evropské unie.

Kriminalisté se od samotného počátku domnívali, že při těchto obchodech dochází k simulaci plateb. Ta měla spočívat v přeposílání jedné finanční částky mezi třemi účty dokola, aby byl vzbuzen dojem, že došlo k úhradě nakoupeného zboží či provedených služeb.

Na prověřování se podíleli kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), pracovníci Finančního úřadu pro Středočeský kraj a Finančního analytického útvaru Ministerstva financí. Následně bylo zjištěno, že podstatou provedených transakcí nebylo krácení daní. Tyto transakce však měly sloužit k neoprávněnému vylákání dotace z prostředků Evropské unie pro vybudování vědeckotechnického parku. Podle našich závěrů měl žadatel o dotace vědomě předkládat k vyplacení nepravdivé doklady o pořízení strojního vybavení s až pětinásobně nadhodnocenými částkami oproti skutečným pořizovacím cenám. Na této činnosti se měl podílet i dodavatel strojů.

Na základě zadokumentovaných transakcí obvinili v minulých dnech kriminalisté NCOZ dvě fyzické a jednu právnickou osobu z trestného činu poškození finančních zájmů Evropské unie. Podle našich závěrů měla být České republice vyplacením dotace způsobena škoda přesahující 200 milionů korun.

V rámci provedených domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor zajistili kriminalisté NCOZ důležité důkazní materiály, jeden milion korun v hotovosti a akcie v nominální hodnotě 30 milionů korun. Dále se podařilo zajistit 10 nemovitostí, finanční prostředky na bankovních účtech a obchodní podíly v několika obchodních společnostech. Hodnota zajištěného majetku už nyní odpovídá výši škody, která měla být způsobena.

Trestní stíhání fyzických osob je vedeno na svobodě. Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

V rámci práce na tomto případu je třeba ocenit vynikající a příkladnou spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu, které bylo poskytovatelem dotace.
 

pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
25. října 2016

 

vytisknout  e-mailem