Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Daně byly kráceny o stovky milionů

Kriminalisté brněnské expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) zahájili v těchto dnech trestní stíhání skupiny osob, která se dopouštěla zvlášť závažného trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a legalizace výnosů z trestné činnosti se škodou cca 179 milionů korun. 

Z dosavadních výsledků vyšetřování vyplývá, že tři obviněné osoby měly dovážet do České republiky pohonné hmoty z Německa od dodavatele se sídlem na Britských Panenských ostrovech. Prostřednictvím sedmi různých společností, které při dovozu zaplatily spotřební daň, ale nepřiznaly a také nezaplatily DPH, měly postupně dovezené pohonné hmoty prodávat dalším subjektům za cenu, která by však reálně nepostačovala ani k pokrytí nákladů na nákup zboží a zaplacení daní. Policisté zjistili, že tímto způsobem mělo být dovezeno v průběhu roku 2012 do České republiky 44.125.243 litrů pohonných hmot.

Trojice obviněných osob přímo řídila několik společností (jednatelé, statutární zástupci) dovážejících pohonné hmoty. Jiné firmy tito obvinění manažeři měli ovládat prostřednictvím nastrčených osob tzv. bílých koní. Na legalizaci výnosů z trestné činnosti se měli podíleti s další dnes již také obviněnou osobou.

Trestní stíhání čtyř osob je vedeno na svobodě.

Případ s názvem Produkt dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze

pplk. Mgr. Iva Knolová 2.11.2018

NCOZ SKPV

vytisknout  e-mailem