Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Dáme si pozor II.

KARLOVARSKÝ KRAJ-Projekt - Dáme si pozor (dvě etapy 2015, 2016). 

Dáme si pozor II. je pokračováním projektu Dáme si pozor z roku 2015.

Projekt byl určen pro osoby starší 65 let ze sociálně znevýhodněných a sociálně vyloučených lokalit, které z fyzických nebo finančních důvodů nemohou navštěvovat kluby a svazy seniorů ve větších městech. Vytvořené kalendáře napomáhají k informovanosti a osvětě v oblasti kriminality páchané na seniorech.

V září 2016 - po oslovení zastupitelů měst a obcí se do projektu zapojilo 22 obcí z Karlovarského kraje.

Senioři na setkáních - besedách s policisty obdrželi roční kalendáře s preventivní tématikou. Každý měsíc je věnován určité trestné činnosti, doporučením a radám, jak chránit svůj majetek, život a zdraví a jak se bránit kriminalitě páchané na seniorech.

K projektu se přihlásilo původně 22 obcí, mezi kterými byly také  ty,  které se účastnily první etapy projektu. V rozmezí od 15. listopadu 2016 do 15. února 2017 proběhlo 22 besed, na které přišlo 1219 seniorů.

O úspěšnosti projektu svědčí ta skutečnost, že se s žádostí o besedy a přednášky pro seniory dodatečně přihlásilo sedm dalších obcí (Pernink, Sokolov, Bražec, Verušičky, Otročín, Kynšperk a Nebanice) se  150 seniory.

Kromě přednášky a diskuze byly při besedách použity další nástroje jako byl film Šmejdi, prezentace, asertivní techniky, DVD-NE-bezpečný věk.

Je potěšující, že zájem o osvětu a informovanost z oblasti kriminality páchané na seniorech vzrůstá a šíří se po dalších obcích nejen se sociálně znevýhodněných lokalit, ale i z větších měst a obcí.

Zvýšil se také zájem zástupců obcí pracovat se seniory a věnovat jim větší pozornost v oblasti prevence kriminality.

Kromě zájmu se též zlepšila spolupráce zástupců obcí a měst s PČR v oblasti prevence kriminality v malých obcích. Zvýšila se aktivita a zájem seniorů o problematiku ochrany svého života, majetku a zdraví.

Zlepšila se osvětová činnost pro a mezi seniory a spolupráce PČR s obcemi v oblasti prevence kriminality.  Počet kalendářů byl, pro velký zájem, nedostačující.

Senioři s vděčností přivítali nabídku besed ze strany policie ČR, na setkáních byli aktivní a projevovali velký zájmem o problematiku.

Projekt „Dáme si pozor“ proběhl ve dvou etapách, ale není jednorázovou akcí, v budoucnu bude využita spolupráce se starosty a i dalších letech budou organizována osvětová setkání se seniory.

Na základě zkušeností práce se seniory a navázaných kontaktech bude vytvořen tematický plán přednášek a besed. Starostové i senioři se těší na další setkání a pokračování projektu.

Ze strany PČR budou obcím i nadále nabízeny preventivní aktivity a osvětové besedy ve směru k seniorům s rozšířenou problematikou. Jednotlivá témata budou navazovat na aktuální problémy, se kterými se senioři i policie v dnešní době setkává.

Ze strany starostů byl projekt hodnocen velmi pozitivně a do příštích let přislíbili další spolupráci.

Pozitivně hodnotí projekt i širší a odborná veřejnost, která oceňuje zájem o problémy seniorů, který byl dosud z velké části prevence kriminality opomíjen.

por. PhDr.Papežová Zdeňka                                                                                                                                                                          březen 2017

Odkazy do noveho okna

KV Pečovatelský dům

KV Pečovatelský dům 

Detailní náhled

Kyselka 2

Kyselka 2 

Detailní náhled

Libavské údolí

Libavské údolí 

Detailní náhled

Libavské údolí

Libavské údolí 

Detailní náhled

Okrouhlá 2

Okrouhlá 2 

Detailní náhled

Okrouhlá

Okrouhlá 

Detailní náhled

Otročín

Otročín 

Detailní náhled

Otročín

Otročín 

Detailní náhled

Pečovatelský dům KV

Pečovatelský dům KV 

Detailní náhled

Svaz důchodců KV

Svaz důchodců KV 

Detailní náhled

Verušičky

Verušičky 

Detailní náhled

Verušičky 2

Verušičky 2 

Detailní náhled

Žlutice 2

Žlutice 2 

Detailní náhled

Žlutice 3

Žlutice 3 

Detailní náhled

Žlutice

Žlutice 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem