Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Daly mu peníze na pohřeb

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Podvodník připravil ženu o šedesát tisíc korun.  

 

Kdyby to slyšely vypravovat od sousedů, četly v novinách nebo viděly v televizi, řekly by si: „To je hrozné, to snad není možné. Nám se to určitě stát nemůže!“ Jenže omyl je pravdou. I když mají zřejmě lidé povědomí o různých praktikách podvodníků a zlodějů, kteří se podle zaměřují na staré lidi, i přesto si v situaci, kdy je takový pachatel přímo kontaktuje, neuvědomí, že se jedná o lest. Prozření přijde až později, kdy pachatel je už na cestě utratit peníze, které podvodně získal.

Přesně takovou situaci naneštěstí zažily ve středu 9. října matka s dcerou v Nivnici. Šedesátnice přivezla své devadesátileté matce oběd. Bylo krátce před polednem, když v domě zazvonila pevná linka. Stařenka zvedla sluchátko a na druhé straně se ozval mužský hlas. Ženě se zdál trošku divný, ale volající muž jí řekl, že je nachlazený. A pak se muž ve sluchátku divil, že ho stará paní nepoznává. Až mu řekla, že ho vlastně poznává, že ví, že se jedná o manžela vnučky, tak předala telefon své dceři. Ta v hovoru pokračovala a ani ona nepoznala, že nemluví se svým zetěm, ale s úplně cizím mužem. Ten ji prostřednictvím sluchátka požádal o půjčku šedesáti tisíc korun, které potřebuje na urgentní platbu. Žena mu řekla, že to nějak dají dohromady. Položila sluchátko a se svou matkou do obálky s nápisem „na pohřeb“ naskládaly požadovaných šedesát tisíc korun. Pak dcera odjela k sobě domů a starší žena čekala. Znovu zazvonil telefon a ve sluchátku stejný hlas jako v poledne říkal, že nemůže dojet sám, ale pošle svého kamaráda, který peníze převezme a jemu přiveze. Stařenka znovu čekala, až se před domem objevil cizí muž. Vyšla ven a neznámý muž jí řekl, že si jde pro ty peníze pro kamaráda. Žena mu předala obálku s úsporami a muž odešel.

Po nějakém čase přijela opět dcera, jíž matka řekla, že si pro peníze přijel cizí muž. To začalo dceři vrtat hlavou a zavolala zeťovi. Ten se podivil, o čem mluví, protože samozřejmě o ničem nevěděl a žádné peníze si půjčovat nechtěl a stařence nevolal. Až v tom momentu oběma ženám došlo, že byly podvedeny a zavolaly na linku 158. Na místo vyjeli policisté, kteří začali zjišťovat detaily celé události. Muž, který si peníze od stařenky převzal, byl ve věku okolo třiceti let, štíhlé postavy, vysoký okolo 180 cm, bílé pleti, bez vousů, oblečen do modré mikiny a bílých kalhot. Pokud by si kdokoliv všiml tohoto podezřelého muže nebo vozidla, kterým se mohl ve středu po poledni v Nivnici pohybovat, ať tyto informace sdělí přímo policistům nebo na linku 158. Informace by mohly pomoci v pátrání po pachateli, kterému bude pod dopadení hrozit za spáchání trestného činu podvodu až pět let vězení.

Stará žena sice neporušila první ze základních pravidel obezřetnosti před podvodníky a zloději, tedy „nevpouštět cizí lidi do svého domova“, ale porušila hned to druhé: „nepředávat peníze cizím lidem“. Své úspory přinesla před dům do ruky cizímu muži. Dalším vhodným opatřením, jak předejít velkým škodám, je nepřechovávat doma úspory. Děti a jiní příbuzní, kteří se starají o své staré příbuzné, by je měli přesvědčit, že úspory uloží do banky a o účet se jim budou starat, nebo peníze vezmou k sobě domů. Předejde se tomu, že by je staří lidé předali podvodníkům, utratili za předražené podomně nabízené zboží nebo by je o ně někdo přímo doma okradl.


 

10. říjen 2013, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem