Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Další z řady neuvěřitelných internetových podvodů

JIČÍNSKO – V hlavní roli údajná příslušnice americké armády. 

Ilustrační fotoIlustrační fotoIlustrační fotoIlustrační fotoO tom, že internetové prostředí skrývá mimo jiné i velká rizika, se mohl pro tentokrát osobně přesvědčit devětapadesátiletý muž z Jičínska.

Na jednom z veřejně dostupných internetových portálů měl v roce 2018 zaznamenat inzerát od údajné ženy vydávající se za příslušnici americké armády. Ta měla muže informovat mimo jiné o tom, že se díky vojenským operacím v Talibanu dostala k většímu obnosu peněz. Ten měla v úmyslu převést do naší země. Za peněžitou výpomoc při přepravě peněz měla nabízet následnou finanční provizi. Muž se nechal oklamat a přistoupil na podezřelou nabídku s vidinou lehce nabytých peněz. Tím to však celé neskončilo. Další vyžádané podezřelé platby následovaly. Mělo se jednat o poplatky za proclení, přepravní náklady i uvolnění zadržené zásilky. Podvedený muž nakonec ze svého účtu zaplatil neuvěřitelných 400 tisíc korun.

Podvodník případně podvodníci se tak měli svým jednáním dopustit trestného činu podvodu, za který mohou v případě dopadení a prokázání viny skončit na pět let za mřížemi.

Policisté upozorňují:

Podobná komunikace, v níž se podvodníci vydávají za námořníky, vojáky či také vojenské lékaře na zahraničních misích, není v poslední době vůbec ojedinělá. Na podvody už bohužel doplatilo velké množství důvěřivých a oklamaných lidí. Ti žadatelům posílají peníze na vymyšlená pojištění, na zakoupení letenek a jiné. Někdy přijdou i o statisíce, než samotný podvod prohlédnou.

nprap. Aleš Brendl
03. července 2020; 13:10

vytisknout  e-mailem