Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Další vykázaná osoba z obydlí

NOVOJIČÍNSKO-mezi nimi také žena 

K loňským 12 vykázaným osobám ze společného obydlí chybí pouze jedna, a to ještě není konec roku.
 
K dnešnímu dni vykázali novojičínští policisté již 11 osob ze společného obydlí na dobu nezbytně nutnou v souladu se zákonným oprávněním. Většinou se jednalo o muže, kteří opakovaně negativně působili na své nejbližší ve společném obydlí. Převážně se jednalo o fyzické násilí ve spojení s psychickým nebo jen psychickým. V několika případech útočníci použili také zbraň, železnou tyč nebo nože. Nejednalo se pouze o partnerské neshody, ale i o opakované útoky dětí na své rodiče.
Svou roli, zde hrál alkohol, drogy, peníze, ale také dlouhodobě neřešené a vyhrocené vztahy mezi partnery. V loňském roce byla ze společného obydlí vykázána také žena.
 
Policisté ve všech případech využili svých oprávnění, poškozeným obětem poskytli prvotní informace o možném způsobu řešení, nabídli jim kontakty na organizace zabývající se pomoci obětem a s agresory-útočníky naložili podle možnosti. Některé odvezli na záchytnou stanici z důvodu jejich opilosti, či skončili dobrovolně na léčení z důvodu konzumace omamných a psychotropních látek a následně, či přímo byli vykázání na dobu 10 dní ze společného obydlí. Poškozeným byla také nabídnuta možnost krátkodobé ochrany z důvodu obavy o svůj život před útočníkem. 
 
Posledním řešeným případem je oznámená událost o opakovaných útocích 29letého muže vůči své manželce a dětem v Bartošovicích. Muž byl také v tomto případě vykázán ze společného obydlí. Předmětem dalšího vyšetřování jsou opakované útoky se zbraní v ruce. Zahájené úkony trestního řízení s podezřením ze spáchání přečinu nebezpečného vyhrožování umožňují policistům provádět další úkony k řádnému zjištění věci.
Ze zákona hrozí takovému agresorovi až 3 roky trestu odnětí svobody. 
 
Nový Jičín 17.9.2015
 
por. Mgr. Petr Gřes
komisař/skupina tisku a prevence/ Nový Jičín

vytisknout  e-mailem