Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Další úspěch kriminalistů Policejního prezidia ČR

Kriminalisté odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR zatkli dne 10. dubna 2013 hledaného zločince Uwe Giesemanna. 

Na devětašedesátiletého muže vydali němečtí kolegové evropský zatýkací rozkaz pro porušení zákona o zbraních a zákona o kontrole válečných zbraní.
 
Němečtí kolegové nás v listopadu 2012 požádali o spolupráci při pátrání, neboť měli indicie, že by se Giesemann mohl zdržovat v České republice. Policisté zjistili, že muž žije v Karlových Varech, kde vede i svůj soukromý život. Výrazným způsobem změnil vizáž, nevystupoval nijak nápadně a žádným způsobem na sebe neupoutával pozornost.
 
Vzhledem k tomu, že Giesemann je fanatickým sběratelem zbraní a jejich komponent, zatčení proběhlo ve spolupráci odboru pátrání s Útvarem rychlého nasazení. Německými kolegy jsme byli upozorněni také na fakt, že se muž s největší pravděpodobnostní nebude zdráhat použit střelnou zbraň. Při zatýkání v SRN tak již učinil. Rychlým zákrokem policistů byl tak překvapen, že se nezmohl na sebemenší odpor. Nyní se zadržený nachází ve vydávací vazbě a čeká na předání do SRN.
 
V listopadu 2012 oznámili obyvatelé jednoho z domů v Hannoveru poruchu na vodovodním řadu právě v bytě Giesemanna. Majitel bytu nebyl doma, a proto němečtí policisté nechali byt otevřít. V bytě objevili různé zbraně a jejich části. Zjistili, že Giesemann vlastní ještě jeden byt. V obou zajistili automatické zbraně, ruční granáty, tlumiče a další zbraňový arsenál, věci pocházející z trestné činnosti a větší množství finanční hotovosti a cenností.
 
Tento případ je v SRN velmi intenzivně sledován médii.
 
por. Mgr. Markéta Johnová
Policejní prezidium ČR
12. 04. 2013

vytisknout  e-mailem