Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Další shromáždění o prodlouženém víkendu

Jihočeská policie děkuje občanům za pomoc při zklidňování situace na sídlišti Máj, zároveň je připravena zajistit veřejný pořádek a bezpečí obyvatel, monitorovat bude tak další oznámené, poklidné shromáždění v metropoli.  

I přes nástup podzimního chladnějšího počasí, které má také svůj vliv na pouliční bezpečnostní situaci na sledovaném sídlišti Máj, stále trvají bezpečnostní opatření, která zde policisté ve zvýšeném režimu služby provádějí. Tato opatřením trvají také s ohledem na opakující se protesty či pochody městem. Tato oficiálně oznámená shromáždění mají svá bezpečnostní rizika, na která musí být jihočeská policie připravena a to bez ohledu, jak někteří svolavatelé deklarují pokojný průběh.


Na sídlišti Máj došlo k výraznému zklidnění situace. Poděkování za tento pozitivní obrat patří také především občanům, kteří poskytují své podněty policii a nepřehlíží protiprávní jednání, která pak policisté co nejrychleji řeší. Velmi dobře hodnoceno je i působení romských koordinátorů v lokalitě, kteří mají při své činnosti plnou podporu městské i státní policie.


Vyšetřovatelé a kriminalisté v souvislosti s červnovými a červencovými demonstracemi a násilnostmi uzavírají další spisy, dokumentující protiprávní jednání jednotlivých pachatelů. V minulých dnech obvinili z trestných činů útok na úřední osobu a výtržnost, dalších sedm osob, jako například devatenáctiletého muže z Kladna, který 29. června 2013 v ulici J. Bendy během shromáždění hodil minimálně ve dvou případech po zasahujících policistech skleněné láhve. Tím se dopustil trestného činu útoku na úřední osobu se zbraní a výtržnosti. V případě odsouzení by mu hrozil trest odnětí svobody ve výši až šesti let.


Další tentokrát třicetiletý muž z Českých Budějovic při stejné demonstraci házel na policisty různé předměty, přestože byl vyzýván k opouštění místa, kde probíhal zákrok pořádkových sil.


Dva pachatelé devatenáctiletý a dvacetiletý muž, oba z Jindřichova Hradce, při demonstraci na sídlišti 13. července 2013 v ulici A. Barcala napadli házením kamenů policisty, kteří bránili průchod do centra sídliště Máj, proti útočícím skupinám demonstrantů. V jednom případě kámen jen těsně minul hlavu policisty.


Na tento prodloužený víkend je opět svolán a úřadu města oznámen další „protest proti černému rasismu“ s pochodem městem. Jihočeská policie má za cíl zajistit v krajském městě klid, veřejný pořádek a bezpečí pro všechny jeho obyvatele a návštěvníky. Policisté budou situaci ve městě monitorovat. Soustředí se však především na zajištění bezpečnosti a plynulosti dopravy, tak aby účastníci shromáždění nenarušovali plynulost dopravy a aby sami nebyli v ohrožení ze strany projíždějících vozidel.


Svolavatelé shromáždění deklarovali jako pokojné, policie bude připravena.


mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

24. října 2013

 

Předchozí tiskové zprávy:

Dění na sídlišti Máj - AKTUÁLNÍ INFORMACE k 24. 10. 2013

 

 

vytisknout  e-mailem