Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Další případy lidského hyenismu

TRUTNOVSKO-V případě podezření volejte ihned na linku 158 

V úterý 6. 3. 2012 došlo v Trutnově k dalšímu případu, kdy se obětí dosud neznámého podvodníka stal senior. Na trutnovské policisty se v úterý dopoledne obrátil s žádostí o pomoc dvaašedesátiletý muž, který mužům zákona oznámil, že jeho maminka vydala neznámému podvodníkovi finanční hotovost ve výši 25 tisíc korun. Policisté na místě provedeným šetřením zjistili, že gauner stařenku telefonicky oslovil jako její příbuzný, který potřeboval půjčit finanční hotovost na výhodnou koupi motorového vozidla.
Při dokumentování uvedeného případu policisté zjistili, že v průběhu dopoledne neznámí podvodníci oslovili další dvě seniorky, po kterých požadovali vydání finanční hotovosti pod stejnou záminkou, kterou použili ve shora popisovaném případu. Duchapřítomné babičky naštěstí uskutečnění finanční transakce odmítly. Muži zákona uvedený případ zadokumentovali pro podezření ze spáchání přečinu podvod a pokus o podvod, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na dva roky.
Policie České republiky v Trutnově chce tímto článkem opětovně upozornit všechny občany, aby nedávali zlodějům a podvodníkům šanci svou nepozorností a někdy až lehkomyslností. Pachatelé této trestné činnosti zneužívají především samoty seniorů, jejich vstřícnosti a maximální ochoty s nimi komunikovat. Policie České republiky by tímto článkem chtěla rovněž oslovit všechny občany, aby se snažili svým rodičům vysvětlit nebezpečí, které jim hrozí v případě, kdy do svého soukromí pozvou zcela neznámou osobu. Odcizení finanční hotovosti, ke které ve velké většině zjištěných případů dochází, je potom pro seniory velkým zklamáním. Mnozí starší spoluobčané tak přicházejí o nemalé finanční částky a někdy i o celoživotní úspory.
Žádáme tímto všechny občany, aby byli obezřetní v jednání s cizími lidmi. Při podezření jakéhokoliv nezákonného nebo podezřelého jednání věc ihned oznamte Policii České republiky na bezplatné telefonní lince 158.
nprap. Udo Ertner
7. 3. 2012
Podobný případ: 

vytisknout  e-mailem