Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Další případ významného krácení daní

S dalším případem, jehož podstatou bylo rozsáhlé krácení daní, se potýkali v uplynulých dnech policisté ostravské expozitury Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování. Při realizaci trestní věci, která se uskutečnila v průběhu minulého týdne, policisté zadrželi a následně obvinili devět osob ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle ustanovení § 240 odst. 1, odst. 3 trestního zákoníku, spáchaného formou spolupachatelství.  

            Obvinění ve věku od 34 do 60 let působili ve vrcholných pozicích několika akciových společností nebo společností s ručením omezeným se sídlem na severní Moravě a v Praze. Jednalo se zejména o pozice jednatelů, členů představenstva nebo předsedů představenstva. Muži měli v letech 2008 – 2010 obchodovat s pohonnými hmotami, což prováděli po vzájemné domluvě a ve společném úmyslu zkrátit daňovou povinnost prostřednictvím uměle vytvořeného řetězce obchodně a personálně provázaných obchodních společností. Objem těchto obchodů dosahoval desítek milionů litrů PHM a jednalo se především o motorovou naftu a benzin BA-95 Natural. Obvinění při svých obchodech řádně přiznávali a platili spotřební daň z minerálních olejů. Rovněž řádně přiznávali daň z přidané hodnoty, tu však již nezaplatili z důvodu uměle vyvolané insolvence firmy.
 
            Svým jednáním měli obvinění způsobit České republice, zastoupené příslušnými finančními úřady, škodu v celkové výši přesahující 520 milionů korun. Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování zajistili majetek obviněných v hodnotě přesahující 36 miliónů korun. V případě pravomocného rozsudku jim hrozí trest odnětí svobody na pět až deset let.
 
 
                                                                                                                   pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                        rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem