Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Další případ okradeného důchodce

TRUTNOVSKO - Seniorka přišla o finanční hotovost a platební kartu. 

Ve středu 29. 10. 2014 se pět minut před šestnáctou hodinou obrátila na policisty z Úpice s žádostí o pomoc sedmaosmdesátiletá žena, která se stala obětí dosud neznámého podvodníka. Ihned po tomto oznámení na místo vyjeli místní policisté a kompletní výjezdová skupina Služby kriminální policie a vyšetřování.
Z výpovědi poškozené, ohledání místa činu a následně provedeného šetření vyplynulo, že seniorka do svého bytu dobrovolně pustila dosud neznámého muže, který vystupoval jako revizor elektrorozvaděčů a jednotlivých spotřebičů v domácnosti. Za provedenou revizi podvodník po majitelce bytu požadoval dva a půl tisíce korun, které mu důvěřivá seniorka vydala. Ve chvíli, kdy se poškozená na několik málo okamžiků vzdálila z místnosti, kde s gaunerem seděla, došlo ke krádeži dvou peněženek, uvnitř kterých se nacházela finanční hotovost a jedna platební karta. Pachatel byl v době příchodu důvěřivé paní zpět do místnosti již samozřejmě pryč.
Oznamovatelka vyčíslila způsobenou škodu na 8 tisíc korun. Policisté uvedené protiprávní jednání zadokumentovali pro podezření ze spáchání přečinů krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
 
K popisu muže, který seniorku připravil o finanční hotovost a platební kartu, policisté zjistili, že měl být vysoký asi 170 – 180 cm, střední postavy, věk mezi 40 až 45 lety, oholený, bílé pleti, a „špinavých“ blond vlasů. K popisu oblečení muži zákona zjistili pouze to, že měl mít na sobě tmavou bundu. K domu poškozené měl podvodník s největší pravděpodobností přijet osobním motorovým vozidlem tmavé barvy dosud nezjištěné značky, se kterým od bytového domu číslo popisné 273 v Úpici na Revoluční ulici kolem třetí hodiny odpolední odjel neznámo kam.
 
Policie České republiky v Trutnově by chtěla tímto požádat všechny občany, kteří by mohli k uvedenému případu, výskytu či pohybu pachatele uvést jakoukoli informaci, nechť ihned kontaktují nejbližší policejní služebnu či přímo bezplatnou telefonní linku 158. Policie České republiky v Trutnově žádá rovněž občany, kteří mohli být v průběhu středečního dne osloveni stejným mužem pod podobnou či stejnou záminkou, nechť uvedenou skutečnost neprodleně oznámí místním policistům či trutnovským detektivům.
 
Vzhledem ke stále se opakujícím případům zejména majetkové trestné činnosti, kdy se poškozenými stávají naši starší spoluobčané, Policie České republiky upozorňuje všechny občany na některé důležité informace, týkající se této problematiky.
Apelujeme tímto především na seniory, u nichž je míra důvěřivosti větší, aby byli obezřetní v jednání s cizími lidmi a při podezření jakéhokoliv nezákonného nebo podezřelého jednání věc oznámili ihned na nejbližší policejní oddělení či přímo na bezplatnou telefonní linku 158. Pachatelé trestné činnosti páchané na seniorech zejména zneužívají jejich samoty, vstřícnosti a maximální ochoty s nimi komunikovat.
 
Právní rozměr
V souvislosti s trestnou činností, která je páchána na našich starších spoluobčanech, nejčastěji dochází k naplnění znaků skutkových podstat přečinů krádež, podvod, porušování domovní svobody a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě, že senioři pozvou pachatele dobrovolně do svého bytu či domu, nejedná se o podezření ze spáchánítrestného činu porušování domovní svobody. Při podobně páchané trestné činnosti by mohlo dojít i k naplnění skutkové podstaty zločinu loupež a s ohledem na zdravotní stav obětí při použití fyzického násilí i ke spáchání trestného činu ublížení na zdraví či omezování osobní svobody.
 
Jak se bránit možnému okradení:
nedávat se do hovoru s cizími lidmi
nepouštět do domu či bytu zcela cizí osoby
požádat o pomoc sousedy, rodinu či náhodného kolemjdoucího
ihned volat Policii České republiky, Městskou policii či linku 112
 
Scénář zlodějů bývá často podobný, ne-li stejný:
zpravidla jsou dva, jeden upoutá pozornost a druhý krade
vyhledávají staré, osaměle žijící občany
jsou to pro ně vždy cizí lidé
vydávají se za pracovníky různých institucí, nebo tvrdí, že dobře znají jejich blízké
vetřou se do domu či bytu pod záminkou odpočtu elektrické energie, plynu, vody, údajné výhry či dědického řízení, podomního prodeje, koupě věcí či jejich údajné tísně
dále používají trik s rozměněním bankovek, většinou 2000 nebo 5000 korun
přitom zjistí, kde má budoucí oběť uloženy celoživotní úspory, které ukradnou
informace o zvýšení důchodu, vrácení přeplatku nebo výhry
často také žádají sepsání různých smluv (pojištění, televize, rozhlas)
 
Bezpečnostní zásady:
zabezpečit dům, zejména potom vchodové dveře (kukátko, řetízek)
dobré vztahy se sousedy, které lze požádat o pomoc v rizikových situacích
při každém podezření volat Policii České republiky
neotvírat neznámým osobám
ve výtahu nejezdit s cizími lidmi
nechlubit se našetřenou finanční hotovostí, šperky, ale i jinými cennostmi
návštěvy zástupců úřadů, institucí a různých řemeslníků konzultovat telefonicky, nebojte se obrátit se na linku 158
shora uvedené pracovníky vždy požádat o předložení služebního průkazu nebo jiného dokladu a poté si ověřit jejich pravost / telefonické ověření / o pomoc lze opět požádat policii
každý by si měl uvědomit, že velká většina institucí v dnešní době domlouvá návštěvu svých pracovníků telefonicky předem.
 
Policie České republiky v Trutnově tímto žádá všechny občany, zejména potom naše seniory, aby si na své osobní věci a jiné cennosti dávali velký pozor a svou důvěřivostí nedávali šanci darebákům. V případě, že Vás osloví cizí člověk, ze kterého nebudete mít dobrý pocit, neváhejte a ihned zavolejte na bezplatnou linku 158. Včasný příjezd policejní hlídky na místo může zabránit nejednomu velkému zklamání.
por. Bc. Udo Ertner
30. 10. 2014 v 10:35
Trutnovinky:

vytisknout  e-mailem