Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Další případ obchodu se zbraněmi

Praha 9. listopadu 2012 – Detektivové ÚOOZ obvinili z nedovoleného ozbrojování trojici mužů, která měla obchodovat i s původně znehodnocenými zbraněmi. Organizovanou skupinu pozatýkali detektivové se zásahovou jednotkou začátkem října při akci s krycím názvem NUGET. 

Detektivům z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV se podařilo rozkrýt další skupinu osob, která měla svůj „podnikatelský záměr“ realizovat v oblasti obchodu se zbraněmi. Takřka přesně po roce od chvíle, kdy byly detektivy v této věci zahájeny první úkony trestního řízení, proběhla v součinnosti se zásahovou jednotkou na teritoriu Moravskoslezského kraje rozsáhlá realizace, která vyústila v zadržení a následné obvinění tří podezřelých.
 
ÚOOZ spolupracoval s ABW
 
Detektivové ÚOOZ získali zhruba v polovině loňského roku cenné operativní informace nasvědčující tomu, že na území Moravskoslezského kraje operuje organizovaná skupina osob, která má nabízet k prodeji větší množství zbraní, munice, zakázaných doplňků a výbušnin. Vzhledem k tomu, že zmíněný sortiment měl být nabízen takřka výhradně zájemcům ze zahraničí, začali detektivové na případu úzce spolupracovat především s pracovníky Národní bezpečnostní agentury (ABW) v Polsku.
Do hledáčku detektivů se tak záhy dostala trojice občanů České republiky ve věku 40, 47 a 59 let z Třince, Frýdku-Místku a Karviné. Tato trojice měla minimálně od začátku roku 2011 nakupovat, upravovat a dále nabízet k prodeji například i původně znehodnocené, avšak zásahem jednoho z trojice obviněných znovu plně funkční, útočné pušky (samopal vzor 58). V nabídce byly i další tzv. zbraně hromadně účinné, jako jsou samopaly vzor 61 a 26. Zájemce však mohl být uspokojen i odpovídající municí, pistolemi, tlumiči hluku apod.
 
A znovu „znehodnocené“ zbraně
 
K předělávání původně znehodnocených zbraní mělo docházet v prostorách jisté firmy na severu Moravy. Tam se měly také konat schůzky všech podezřelých. V těchto prostorách byly při provádění domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor v rámci samotné realizace následně nalezeny jak komponenty k úpravě zbraní, tak i samotné zbraně. Detektivové zatím nemají žádné indicie, které by ukazovaly na to, že vedení této firmy by o „koníčku“ jednoho ze svých zaměstnanců vědělo či se dokonce firma na činnosti skupiny nějakým způsobem podílela.
Kolik zbraní či jejich doplňků mohla skupina za dobu svého podnikání vyexpedovat, je nyní předmětem dalšího šetření, stejně tak jako finanční částka, kterou mohli obvinění případným prodejem vydělat. Například cena samopalu se pohybovala okolo jednoho tisíce Euro. Klientelu měla tato skupina hledat mimo území České republiky, především v sousedním Polsku.
 
Kromě zbraní i drogy
 
Trojice zadržených byla obviněna z nedovoleného ozbrojování, kterého se měli dopustit jako členové organizované skupiny. V případě prokázání viny jim tak nyní hrozí až osmileté tresty odnětí svobody.
Jeden z obviněných je navíc trestně stíhán i pro zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. V dubnu letošního roku měl bezúplatně nabízet „obchodní vzorek“ tzv. psaníčka, obsahujícího 0.31g návykové látky metamfetamín (pervitin), za účelem získání potenciálních zájemců ze SRN. V případě zájmu o toto zboží měl přislíbit dodání minimálně dalších 100g této látky. Podle § 283 odst. 1, odst. 2 písmeno c) Trestního zákoníku hrozí obviněnému v případě prokázání viny trest odnětí svobody v délce trvání od 2 do 10 let nebo propadnutí majetku.
Nejmladší z obviněných, kterého detektivové považují za hlavu skupiny, je stíhán vazebně, další dva muži čelí trestnímu stíhání na svobodě. Případ dozoruje Okresní státní zastupitelství v Karviné.
 
 
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem