Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Další podvedené ženy

ŠUMPERSKO - I Vás může podvodník v kyberprostoru oklamat. Buďte obezřetní! 

Na  šumperské policisty se obrátila šestačtyřicetiletá žena s tím, že ji neznámý pachatel odcizil téměř 75 000 korun z bankovního účtu. Oznamovatelka uvedla, že ji před pár dny přišla na e-mail zpráva, která vypadala, že je z České pošty, aby uhradila necelou stokorunu za celní daň za balíček ze zahraničí. Protože žena v cizině nakupuje běžně, klikla na přiložený odkaz. Poté zde vyplnila všechny údaje ke své platební kartě, ale podvržený systém ji napsal, že v danou chvíli nejde platit kartou. Na České poště se pak dozvěděla, že se jednalo o podvodný e-mail. Ve středu 20. července ráno jí přišlo z banky upozornění, že na běžném účtu má neuhrazené pohledávky za téměř 40 000 korun. Ihned se podívala na bankovní výpisy a zjistila neoprávněné platby, které neprovedla.

Obdobně dopadla i devětadvacetiletá žena, která přišla o téměř 15 000 korun. Šumperským policistům oznámila, že ji ve středu 20. července přes aplikaci WhatsApp kontaktoval zájemce o koupi dětské autosedačky za necelých 5 000 korun, kterou žena nabízela na internetu. Zájemce ženu přesvědčil, že peníze jí pošle přes přepravní společnost DHL a odeslal jí odkaz na danou firmu. Žena klikla na odkaz a poté vyplnila údaje k platební kartě včetně bezpečnostního kódu. Jednalo se však o falešné stránky a neznámý pachatel jí ihned z účtu odčerpal necelých 15 000 korun.

Kriminalisté v obou případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestných činů podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za které pachateli hrozí trest odnětí svobody na tři léta až osm let.

POZOR!

  • nikdy neklikejte na neznámé odkazy
  • nevyplňujte údaje k Vaší osobě, bankovnímu účtu nebo platební kartě v odkazech zaslaných neznámou osobou

por. Mgr. Libor Hejtman
22. července 2022

vytisknout  e-mailem