Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Další obvinění z obecného ohrožení

ZLÍNSKÝ KRAJ: Pokračování vyšetřování kriminální kauzy Metyl.  

Policisté výrazně pokročili ve vyšetřování kauzy známé pod označením „Metyl“. Jedná se o odhalování pančovaného alkoholu a jeho distribuci. Pracujeme s údaji, které byly potvrzeny ke dni 31. prosince 2012. Toto přesně stanovené datum má umožnit rychlejší posun věci do řízení před soudem. I nadále leží hlavní břemeno vyšetřování na Zlínském a Moravskoslezském krajském ředitelství Policie ČR. Za tímto účelem byl ustaven speciální společný vyšetřovací tým. Kauze Metyl se však věnují kriminalisté i v dalších krajích.
„Policie ČR už v tzv. zlínské větvi obvinila 32 míchačů, distributorů a koncových prodejců. Šest osob je stíháno vazebně. V celé kauze bylo do konce loňského roku poškozeno celkem 124 lidí, z toho 39 na následky požití metanolu zemřelo, zbývajících 85 intoxikovaných osob přežilo,“ uvedl na středeční tiskové konferenci náměstek krajského ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování plukovník Jindřich Kučera.
V posledních týdnech se zvýšil počet pachatelů obviněných z jednoho z vůbec nejzávažnějších trestných činů – z obecného ohrožení. Z původních tří osob je v této chvíli za tento zvlášť závažný zločin stíháno šest lidí. „Odhalili jsme tři distributory, kteří představují propojení Zlínského, Moravskoslezského kraje a východní části Čech. Jedná se o dva muže z Přerovska (roč. 1967 a 1969), prostřednictvím kterých muž z Trutnovska (roč. 1967), jenž od hlavního distributora odebral cca 2300 litrů jedovaté směsi, tuto směs dodal na Karvinsko.“ popsal státní zástupce Jiří Zemek. „Pět z těchto šesti lidí je ve vazbě, jeden nikoliv, protože již byl v minulosti v této kauze stíhán pro méně závažný trestný čin (ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty), a nyní mu bylo rozšířeno trestní stíhání i o jednání právně kvalifikované jako zvlášť závažný zločin obecného ohrožení podle § 272 trestního zákoníku. Vazební důvody v této chvíli nespatřujeme,“ doplnil žalobce. V každém případě ale šestici obviněných z obecného ohrožení řadíme na samý vrchol pomyslné pyramidy pančovaného alkoholu. Mužům hrozí 12 až 20 let vězení, případně výjimečný trest.
Naši policisté od září, kdy se objevila první podezřelá úmrtí, provedli téměř dva tisíce úkonů (tzn. výslechů, dožádání, domovních prohlídek, expertíz apod.). „Během následujících několika měsíců budeme vyslýchat ještě minimálně tři stovky lidí, budeme zkoumat a porovnávat více než 15 tisíc vzorků podezřelého alkoholu, také již byl jednomu ze znaleckých ústavů zadán požadavek k vyhotovení znaleckého posudku ke všem poškozeným. U těch, kteří přežili, nás bude například zajímat, jaké následky otrava zanechala, nebo ještě může zanechat do budoucna,“ přiblížil další práci policie náměstek Kučera.
„Všichni poškození – ať už pozůstalí po zemřelých, přeživší oběti nebo zdravotní pojišťovny – mají stále možnost a dostatek času připojit se k trestnímu řízení se svým nárokem na náhradu škody, a to až do doby, kdy bude zahájeno dokazování u hlavního líčení, tedy ještě několik měsíců. Co se týká konce vyšetřování, předpokládáme, že vyšetřovací úkony je reálné ukončit v horizontu tří až čtyř měsíců,“ uvedl na setkání s novináři státní zástupce Roman Kafka.
Část otráveného alkoholu podle všeho zabíjela také v Polsku. „Tři lidé zemřeli po vánočních svátcích poté, co si v české příhraniční obci zakoupili jedovatý alkohol.,“ doplnil žalobce Jiří Zemek.
V oběhu může stále být až pět tisíc litrů životu nebezpečné směsi, které se pravděpodobně už nepodaří zajistit. Pachatelé totiž mnohdy velmi účinně zametali stopy, a existuje domněnka, že se toxického alkoholu zbavili například tím, že jej vylili do kanalizace. Nicméně i nadále platí důrazné varování veřejnosti, aby nepožívala alkoholické nápoje, které byly pořízeny z neověřených zdrojů, mnohdy za nápadně výhodnou cenu, bez označení kolkem a podobně.
 
 
 
 
Tiskové konference se dne 16. ledna 2013 ve Zlíně účastnili (zleva):
plk. Mgr. et Mgr. Jindřich Kučera - náměstek ředitele KŘP Zlínského kraje pro službu kriminální policie a vyšetřování
Mgr. Roman Kafka - státní zástupce
Mgr. Jiří Zemek - státní zástupce
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16. ledna 2013, mjr. Ing. Jana Macalíková

vytisknout  e-mailem