Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Další obvinění v souvislosti s dotacemi

Policie stíhá další osobu kvůli dotačnímu podvodu. 

 
            Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování, expozitura České Budějovice, zahájili v uplynulých dnech trestní stíhání ženy, která měla jako osoba pověřená přípravou podkladů k projektové žádosti o získání dotace z Regionálního operačního programu Jihozápad v rámci páté výzvy k podávání žádostí, vyhlášené dne 27. 3. 2009, na projekt s požadovanou dotací v celkové výši 120,7 milionů korun, z toho 102.6 milionů korun jako příspěvek z rozpočtu Evropských společenství, padělat rozhodnutí Ministerstva kultury ČR o prohlášení exponátů za kulturní památky, a následně jej použít jako přílohu k žádosti, aby jeho prostřednictvím zvýšila bodové hodnocení projektu a pravděpodobnost získání dotace. Dotace měla být určena pro Regionální technické muzeum, o.p.s., Plzeň. Útvar odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování získal první informace o tomto jednání na základě vlastního poznatku a také na základě trestního oznámení Ministerstva kultury ČR.
 
Trestní stíhání bylo zahájeno pro zločiny padělání a pozměnění veřejné listiny podle § 348 odst. 1, odst. 3 písm. c), d) trestního zákoníku, dotační podvod podle § 212 odst. 1, odst. 6 písm. a) trestního zákoníku, poškození finančních zájmů Evropských společenství podle § 260 odst. 1, odst. 5 trestního zákoníku, spáchané ve stádiu pokusu. Obviněné ženě hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na 10 let. Žena je stíhána na svobodě.
 
            Policisté již od minulého týdne stíhají dva vedoucí pracovníky Úřadu regionální rady Jihozápad. Oba muži měli nezákonným způsobem ovlivňovat výběr projektů doporučených k financování v rámci páté výzvy Regionálního operačního programu Jihozápad. Oba byli obviněni ze spáchání několika trestných činů spáchaných ve spolupachatelství, přičemž jeden je stíhán vazebně a druhý na svobodě. Popsaný případ dokladuje, že se orgány činné v trestním řízení nezabývají jen samotným procesem výběru projektů, ale i jednotlivými pochybeními ze strany uchazečů o získaní dotací.
 
 
                                                                                                                      pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                             rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem