Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Další obvinění v kauze Metyl

ZLÍNSKÝ KRAJ: Za prodej pančovaného alkoholu obviněny dvě ženy. 

Dvě ženy ve věku 54 a 63 let z Nového Boru a Prahy jsme obvinili ze závažného zločinu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty. Kvůli tomu, že si přivydělávaly prodejem nelegálního, navíc pančovaného alkoholu, zemřela šestnáctiletá dívka z Děčína.
Rozmotat tento příběh a dostat se k pravému viníkovi bylo poměrně složité. Poté, co se otrava pančovaným alkoholem odhalila, totiž začali všichni zúčastnění jeho zbytky ředit normálním rumem tak, aby nebylo možné rozeznat zdroj. U jednoho člověka se však našel zbytek pančovaného vzorku, který nás k viníkům přivedl.
26. ledna 2013 hospitalizovali na ARO nemocnice v Ústí nad Labem šestnáctiletou Markétu. Ta o šest dní později zemřela. Diagnóza byla jasná – dívka utrpěla silnou intoxikaci metylalkoholem, se kterou se její tělo nevypořádalo. Jednu dobu se sice spekulovalo o tom, že může jít o sebevraždu, nakonec se ale ukázalo, že dívka se napila alkoholu na oslavě narozenin u svého kamaráda. Ten si vzal pití ze zdrojů svého otce.  Smrtící látka byla nalitá v lahvi značkového rumu. Policisté pak srovnávali lahve stejné šarže z obchodu, kde byly koupeny, nicméně žádný problém v ostatním pití nenašli. Přitom dívka se napila tekutiny, jejíž obsah metanolu překročil normy Evropského parlamentu jedenatřicetkrát. Postupným zjišťováním dalších informací, výslechy a rozplétáním celého případu jsme zjistili, že právě ony dvě ženy pančovaný alkohol prodávaly. Starší si ho pokoutně brávala od mladší už od roku 2010, částečně ho používala pro svou potřebu a částečně ho také ona přeprodala dál. Právě například otci mladíka, který pořádal oslavu s tragickým koncem v Děčíně. Ostatní účastníci této oslavy zdravotní problémy neměli. Pravděpodobně pili jiný alkohol.
Z této obchodní větve sestávající se ze zmíněných dvou žen, se dostal alkohol také do rukou dvou mužů z Prahy, osmatřicetiletého muže a jeho o rok mladšího známého. U obou poškozených se druhý den po požití alkoholu zhoršil zdravotní stav a museli být v důsledku otravy metylalkoholem oba hospitalizováni ve Fakultní nemocnici v Praze- Motole.
Oběma obviněným ženám hrozí až desetileté vězení. Souvislosti s dalšími obviněnými i nadále zjištujeme.
 
9. srpna 2013, mjr. Ing. Jana Macalíková

vytisknout  e-mailem