Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Další oběti kybernetických podvodů

OLOMOUCKO - Během jednoho dne jsme přijali tři oznámení týkající se kybernetických podvodů. 

Počátkem listopadu podala 46letá žena z Olomouce na internet inzerát prodeje dvou plyšáků v hodnotě 100 korun za kus. Neznámý pachatel, vystupující jako kupující, poslal ženě pod smyšlenou legendou o zaplacení za zboží a jeho vyzvednutí kurýrní službou odkaz, na který žena klikla a vyplnila údaje ke svému bankovnímu kontu. Pachatel ji poté na účtu změnil bankovní identitu i ověřovací e-mailovou adresu. Po ovládnutí konta ji odcizil téměř 150 tisíc korun.

V polovině října 36letého muže z Olomoucka při hraní hry zaujalo reklamní okénko investiční společnosti. Muž se zde zaregistroval a zaslal i kopii občanského průkazu a platební karty. V polovině listopadu zaslal 250 dolarů jako aktivační poplatek. Následně jej kontaktovala „finanční poradkyně“ a požádala muže o instalaci programu Anydesk sloužící pro vzdálený přístup k zařízení. Muž si jej nainstaloval a na radu se zaregistroval i na kryptoměnové burze. Souhlasil i s dalším plánem a to investici 20 tisíc dolarů. Nakonec pod legendou zakoupení kryptoměny Bitcoin investoval 824 tisíc korun. Záhy se ale od „poradce“ dozvěděl, že došlo k blokaci jeho účtu a na jeho uvolnění musí poslat dalších 15 tisíc dolarů. Muž tedy kontaktoval banku s žádostí o vyřízení již druhého úvěru, aby mohl zaslat požadovanou částku. Banka však žádost o úvěr zamítla s tím, že se zřejmě jedná o podvod. Až poté se muž rozhodl věc oznámit policistům.

Obdobně dopadla 46žena z Olomoucka, kterou podvodník připravil o téměř půl milionu korun. Ten ji v pondělí 21. listopadu telefonicky kontaktoval a sdělil jí, že si v minulosti založila bitcoinový účet, na kterém má zůstatek 318 tisíc korun. Pod záminkou vyplacení těchto peněz si oznamovatelka na doporučení stáhla program pro vzdálený přístup Anydesk a přihlásila se do internetového bankovnictví. Podvodník pak ženě vyluxoval bankovní účet.

Ve všech případech jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Pachateli v případě dopadení hrozí trest odnětí svobody na tři léta až osm let.

Buďte ostražití při obchodování na internetu. V žádném případě si do počítače nebo telefonu neinstalujte programy přes zaslané odkazy od neznámých osob. Pokud nechcete přijít o peníze, neklikejte na zaslané odkazy.

por. Mgr. Libor Hejtman
25. liostopadu 2022

Na aktivity kybernetických podvodníků upozorňuje nová preventivní kampaň Volač a Klikač:

Policie ČR s ČSOB varují před zvýšenou aktivitou kybernetických zločinců - Policie České republiky

vytisknout  e-mailem