Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Dopravní nehoda s účastí nezletilého chlapce

BLANENSKO: Počet nehod s účastí chodců se znovu rapidně zvýšil, vyzýváme k opatrnosti! 

Připomínáme řidičům, aby vždy zvýšili svoji opatrnost v blízkosti přechodů, a zároveň chodce upozorňujeme na to, že ze zákona nemají absolutní přednost na přechodu a byli tak obezřetní!!!

Již čtvrtou dopravní nehodu s účastí chodců během týdne na Blanensku museli řešit dopravní policisté. K poslednímu střetu s chodcem došlo ve středu 29. ledna 2020 v ranních hodinách v Boskovicích, v ulici Sokolská. Nezletilý chlapec vběhnul na přechod v době, kdy přijíždělo osobní vozidlo tov. zn. Škoda Octavia. Jednadvacetiletý řidič nedokázal již střetu zabránit. Při nehodě utrpěl chodec lehká zranění, s kterými skončil v nemocnici. Dechová zkouška u řidiče neprokázala požití alkoholu. Nehodou se policisté nadále zabývají.

V souvislosti s touto nešťastnou událostí bychom chtěli apelovat na rodiče, aby svým dětem připomněli základní pravidla pro bezpečný pohyb v silničním provozu.

Chodcům připomínáme základní pravidla zvyšující jejich bezpečí v silničním provozu:
- Chodci musí užívat především chodníku nebo stezky pro chodce                                
- Kde není chodník, chodí se po levé krajnici.
- Chodci smějí jít po krajnici nebo při okraji vozovky nejvýše dva vedle sebe.
- Při snížené viditelnosti, zvýšeném provozu na komunikaci nebo nebezpečných úsecích smějí jít chodci pouze za sebou.
- Na přechodu pro chodce se chodí vpravo.
- Mimo přechod pro chodce je dovoleno přecházet vozovku jen kolmo k její ose.
- Před vstupem na vozovku se chodec musí přesvědčit, zdali může vozovku přejít, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu.
- Pokud vstoupí chodec na přechod pro chodce nebo na vozovku, nesmí se tam bezdůvodně zastavovat nebo zdržovat.
- Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku, přijíždějí-li vozidla s právem přednostní jízdy, nachází-li se na přechodu nebo na vozovce, musí  neprodleně uvolnit prostor pro projetí vozidel.
- Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem.
- Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z reflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.

Účastníkem silničního provozu není jen řidič, ale i chodec. Všichni účastníci se musí řídit zákonem o provozu na pozemních komunikacích. Z tohoto zákona vyplývá, že se účastník musí chovat ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani vlastní. Chodci jsou samozřejmě těmi nejzranitelnějšími účastníky v silničním provozu

Doporučujeme chodcům z hlediska vlastní bezpečnosti, aby používali reflexní prvky všude tam, kde je riziko, že je řidič neuvidí nebo nemá možnost chodce bezpečně rozeznat. Tím máme na mysli, abyste byli opatřeni reflexními prvky nejen mimo obec v noci či za snížené viditelnosti, ale také v obci, třeba i během denního světla.

por. Lenka Koryťáková, 31. ledna 2020

vytisknout  e-mailem