Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Další krádeže jim překazili kriminalisté - Aktualizace

NÁCHODSKO/KRAJ/ČR – Cizincům přičítáme 104 skutků po celé republice. 

AKTUALIZACE:   Kriminalistům se podařilo ustanovit další tři pachatele, kteří působili v organizované skupině. Opětně se jedná o cizince se státní příslušností jednoho státu Evropské unie ve věku 34 - 39 let. Tyto muže obvinili ze stejných trestných činů jako vazebně stíhané muže a navíc celé šestici prokázali spáchání dalších 79 skutků. Celkem se přes dvě letní sezóny v celé České republice dopustili 104 skutků. Téměř 130 poškozeným způsobili škodu za 1,5 miliónů korun. 
Jedna z poškozených se stala jejich obětí dvakrát. S obytným vozem navštívila v loňském roce jeden festival, kde ji pachatelé z auta, kde spala,  odcizili 10 tisíc korun. O rok později na tom samém festivalu opět v nočních hodinách zloděje načapala v kabině auta. Po krátké potyčce muž, aniž by něco stihl odcizit, z auta utekl.
Jejich drzost neznala meze – do obydlí vnikali sice bez násilí, ale že v nich spí majitelé, jim vůbec nevadilo, několika osobám odcizili peněženky či mobily přímo z kapes věcí, které měly ve spánku na sobě. Kdo měl zamčeno, nebo jinak zabezpečený vchod, tomu se vyhnuli. Nejvyšší škodu téměř 150 tisíc korun způsobili jednomu muži, kterému z neuzamčeného obytného vozu, kde v tu chvíli spal, odcizili fotoaparát s příslušenstvím a hotovost.
Co se jim může přičíst k "dobru", je to, že nic neničili. Odcizené peněženky odlehčené od hotovosti odhazovali převážně poblíž místa krádeže, a když se jim do rukou dostali klíče od aut, nechali je po použití a vykradení na kapotě nebo střeše těchto aut.
Celou "akci" si nejprve doma (kromě jednoho žili všichni ve stejné obci) dopodrobna promysleli a zorganizovali. V domluvený den vyrazili z bydliště a ubytovali se vždy ve stejném ubytovacím zařízení v Čechách, odkud v podvečerních hodinách vyjížděli na smluvená místa. Aby ztížili identifikaci a odhalení, různě měnili taktiku, vozidla i oblečení. Měli přesně naplánované, kdo s kým pojede, kdo bude krást a kdo hlídat a varovat druhé před hrozícím odhalením. V brzkých ranních hodinách se s lupem vraceli do místa ubytování, kde se o zisk podělili.

Celé šestici mužů hrozí trest odnětí svobody od 2 do 8 let. Tři zůstávají ve vazbě, ostatní jsou stíháni na svobodě.

por. Iva Kormošová
4.11.2021, 9.30
_________________________________________________________________________________________________________________

Na bezmála 600 tisíc korun si měli přijít tři dnes již obvinění cizinci, kteří se zaměřovali na krádeže hotovostí, elektroniky, šperků a podobně ze stanů, vozidel či chatek v rekreačních oblastech, kempech a to nejen na území Královéhradeckého kraje, ale i po celé České republice. S největší pravděpodobností se dá předpokládat, že s touto sériovou trestnou činností je spjato více pachatelů. Také počet skutků, které má mít organizovaná skupina na svědomí, nebude zdaleka konečný. Proto i celková způsobená škoda se s největší pravděpodobností může zvýšit. Pro naše kriminalisty tak vyšetřování tohoto případu zatím zdaleka nekončí.

Podle našich zjištění muži vykrádali v autokempech či na festivalech stany, různá obytná, nebo jiná vozidla, objekty, zejména v nočních hodinách. Nezdráhali se narušovat soukromí lidí, kteří například uvnitř ve stanech tou dobou spali. V jednom případě dokonce měli vniknout v nočních hodinách do stanu, kde z kapsy kalhot, které měl poškozený muž v době spánku na sobě, měl jeden z obviněných odcizit částku přesahující osm tisíc korun. V dalších případech obvinění brali hotovost i z věcí, které se nacházely v době spánku v bezprostřední blízkosti poškozených.

Kriminalistům náchodského oddělení obecné kriminality se společně s krajskými kriminalisty podařilo rozplést rozsáhlou a velice důmyslně připravovanou a prováděnou organizovanou trestnou činnost majetkového charakteru. Mezi zatím 25 objasněnými skutky se však také například objevily i krádeže z loňského léta. Zatím se způsobená zjištěná škoda vyšplhala až k částce zhruba 600 tisíc korun. Kriminalisté mužům po zadržení odebrali i osobní vozidla, která používali k páchání trestné činnosti (níže fotografie jednoho z vozidel). 

Muže v hledáčku kriminalistů proto v uplynulých dnech (patrně před pácháním další trestné činnosti) zadržela zásahová jednotka, neboť existoval předpoklad, že by mohli klást aktivní odpor při zadržení nebo že by dokonce mohli být tito cizinci i ozbrojeni. Obvinění muži totiž  neváhali dokonce v  jednom případě, kdy se je pokusila zadržet ostraha kempu, proti ní použít i pepřový sprej, pracovníky ostrahy tak paralyzovat a s lupem utéci.  

Mužům klademe za vinu spáchání hned několika trestných činů, a to v různých kombinacích u 25 skutků. Jde o trestné činy zločin krádeže, přečin porušování domovní svobody, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě uznání viny hrozí třem obviněným cizincům ve věku 34 až 44 let trest až do výše osmi let odnětí svobody. Z rozhodnutí náchodského okresního soudu jsou tito muži nadále stíhaní vazebně.

Objasnění trestné činnosti tohoto charakteru je velice obtížné, neboť pachatelé se snaží intenzivně trestnou činnost maskovat. Bývají velice promyšleně organizováni. Nicméně i s tím si dokázali naši kriminalisté poradit, prolomili jejich taktiku, ale zejména přetnuli další trestnou činnost, kterou měla skupina podle všeho patrně v plánu i nadále páchat. Kriminalisté v celém Královéhradeckém kraji se odhalování trestné činnosti věnují velice intenzivně, například vloni jsme informovali o objasnění podobných případů zahrnutých do série rozsáhlé majetkové trestné činnosti: https://www.policie.cz/clanek/aktualizace-zamerovali-se-na-naradi-v-dodavkach.aspx 

mjr. Ing. Magdaléna Vlčková, MBA
26.8.2021

Odkazy do noveho okna

Vozidlo1

Vozidlo1 

Detailní náhled

Vozidlo2

Vozidlo2 

Detailní náhled

Vozidlo3

Vozidlo3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem