Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Další IT podvod

Prachatice - Žena uvěřila legendě o napadeném účtu. (Hlasová schránka 974 236 116) 

Vimperští policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu podvodu. Poškozenou ženu kontaktoval přes mobilní telefon neznámý muž, který se vydával za zaměstnance známé banky a tvrdil jí, že její účet byl napaden, aby si okamžitě převedla finanční prostředky na bezpečný účet této banky. Ženě se pod jeho číslem název banky také objevil. Podvodník jí ještě sdělil, že se jedná o tzv. rezervní účet, vedený pouze po dobu 24 hodin, který je i pojištěný, aby jí ujistil, že se nemusí ničeho obávat. Vzhledem k tomu, že muž měl cizí přízvuk a žena mu dobře vše nerozuměla, odkázal jí na svého „kolegu“, který již mluvil dobře česky. Díky tomu, důvěřivá žena legendě o napadeném účtu nakonec uvěřila a na cizí účet převedla finanční prostředky ve výši 50 000 korun. Kdyby měla denní limit na převod vyšší, přišla by ještě o mnohem více. Po pachatelích nyní vimperští policisté pátrají.

Případů, kdy se pachatel vydával za pracovníka banky, který volal klientům různých bank s legendou o napadení jejich účtu, případně s jiným příběhem, který má v lidech vyvolat strach o finanční prostředky na jejich účtech, bohužel přibývá. Zcela běžná je i legenda o úvěru sjednaném na jméno klienta banky. Pachatel pak naváže právě s příběhem zneužití údajů klienta a nutnosti činit další kroky. Pachatel následně svou oběť přinutí finanční prostředky převést na jiný český účet, který je často zřizován nastrčeným legalizátorem. Neobvyklé bohužel není ani vmanipulování oběti do fyzického výběru hotovosti a její následné vložení do vkladomatu na virtuální měnu

Tvrzení podvodníků bývají velmi věrohodná. Často předem disponují informací o skutečné bankovní instituci, ve které má volaný svůj účet. Ke zvýšení důvěryhodnosti navíc využívají tzv. spoofingu telefonního čísla, což znamená, že dokáží napodobit jakékoliv telefonní číslo, tedy i infolinku banky. Proto obvykle volající nemá pochyb, že se jedná o reálné volání, když se na displeji jeho mobilního telefonu skutečné telefonní číslo banky objeví. Apelujeme proto na veřejnost, aby na takové volání příjemci hovorů nikdy nereagovali. Banky ani Policie ČR tento způsob komunikace nepoužívají, proto každý, kdo obdobný hovor přijme, si může být jistý, že se jedná o podvod.

 por. Bc. Martina Joklová

23. února 2023

vytisknout  e-mailem