Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Další internetový podvod

Českokrumlovsko – Chtěla prodat set na úpravu nehtů, přišla o peníze z účtu. 

Podvodníci při internetových obchodech sázejí na důvěřivost lidí a stále přicházejí s více a více promyšlenými legendami, jejichž prostřednictvím lákají z lidí peníze. Takovou zkušenost má bohužel i mladá žena z Českokrumlovska, která inzerovala k prodeji na internetu set na úpravu nehtů.

Na inzerát se jí ozval zájemce a následně prostřednictvím emailu spolu domlouvali podmínky obchodu. „Kupující“ ji nejprve požádal o její emailovou adresu pro potvrzení objednávky zboží a následně jí zaslal instrukce k potvrzení platby. Prodávající bohužel bezmyšlenkovitě postupovala dle instrukcí a vyplnila všechny informace z platební karty (platnost, číslo karty a trojčíslí ze zadní strany karty a zadala i PIN kód). Následně zjistila, že jí z účtu někdo odčerpal přes 50 tisíc korun.

 Policisté případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu podvod.

Již delší dobu policisté upozorňují na to, že je skutečně nutné být velmi obezřetný nejen při nákupu, ale také při prodeji zboží na internetu. Je důležité přemýšlet a ověřovat si vše důkladně.

Zkuste se vždy zeptat, kdyby se mi to stalo na ulici, postupoval/a bych stejně?

MĚJTE PROSÍM NA PAMĚTI - pokud zboží prodáváte, tak přece žádné peníze neposíláte a neuvádíte údaje z platebních karet, pouze číslo účtu, to k přijetí platby stačí, jste v pozici prodávajícího!!! PENÍZE MAJÍ BÝT POUKÁZÁNY VÁM!

por. Bc. Lenka Pokorná    ta.pis@pcr.cz

tisková mluvčí a preventistka

12. května 2022

vytisknout  e-mailem