Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Další internetový podvod

Strakonice – Případy se hromadí, podvodníci útočí. 

Začátkem týdne jsme veřejnost informovali o podvodném vylákání údajů k platební kartě, kdy žena přišla o 35 000 korun ze svého účtu. Na inzertním portálu chtěla prodat šaty, nakonec přišla o své úspory. Neuplynul ani týden a je tady další oznámení. Tentokrát od muže, který také prodával zboží na inzertním portálu. Muže na oslovila žena, která projevila zájem o zboží. Prodávající se ženou začal komunikovat prostřednictvím aplikace WhatsApp a přistoupil na navrhovaný způsob platby. Přišel o 78 000 korun.

Údajní kupující „pachatelé“ navrhnou platbu včetně dodání zboží.  Poté zašlou na mobilní aplikaci falešný formulář kurýrní služby (zásilkovny, České pošty) a navedou svoji oběť k jeho otevření a vyplnění dotazníku na získání peněz. Prodávající potvrdí příjem peněžních prostředků, následný vstup do banky, kdy vyplní požadované přihlašovací údaje.

Odkaz na článek ze dne 19.4.2022: Podvodníci si hledají své oběti na inzertních portálech - Policie České republiky

Policie ČR radí:

  • Při prodeji preferujte osobní předání, případně dobírku nebo bankovní převod. Nenechte se dotlačit do způsobů placení, které neznáte. 
  • Neposkytujte žádné údaje ze zadní strany platební karty, stačí uvést pouze číslo vašeho účtu a částku, kterou má kupující poslat.
  • Přijde-li vám nějaký odkaz s výzvou k platbě nebo zadání citlivých údajů, buďte obezřetní. Přestože se tváří jako oficiální stránky, obvykle se jedná o stránky falešné.
  • O případném podvodu informujte policii bez zbytečných odkladů.  

por. Mgr. Jaromíra Nováková

29. dubna 2022

vytisknout  e-mailem