Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Další internetový podvod

Strakonice – Nedejte pachatelům šanci…. Je to tak jednoduché. 

Vidina rychlého a úspěšného prodeje věcí na internetu ženu zřejmě úplně zaslepila. Pachatel byl opět úspěšný, přestože použil stejný trik, o kterém varují policisté i banky v celé republice. Žena prodávající zboží na inzertním internetovém portálu (tentokrát Vinted) ale nakonec zboží neprodala a zisk z prodeje neměla, ale naopak přišla o necelých 400 000 korun. Proto opakovaně varujeme a upozorňujeme na internetové podvody, kdy si pachatel svoji oběť vybere na inzertních portálech, osloví prodejce a předstírá zájem o koupi nabízeného zboží. Poté na mailovou adresu prodávajícího nebo na sociální síť zašle odkaz, zprávu, tvářící se například jako zpráva od internetové aplikace (v tomto případě Vinted) nebo od jiné společnosti, kterou si právě pachatel vymyslí, například od kurýrní služby. Zpráva obsahuje odkaz banky k vyplnění údajů platební karty či další přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví. POZOR odkaz tvářící se stejně jako stránka banky nebo kurýrní služby je ale FALEŠNÝ. Vyplněním údajů v odkazu dá člověk pachateli přistup ke svému bankovnímu účtu. A co nastane dál, už ani nemusíme popisovat. V uvedeném případě pachatel ženě změnil heslo do internetového bankovnictví, znemožnil jí přístup k jejímu účtu a provedl celkem platby kartou po internetu a další převody na jiný účet. Žena tak během chvilky přišla o statisíce.

Buďte obezřetní a nechcete-li přijít o peníze, dodržujte následující rady:

  • Při prodeji preferujte osobní předání, případně dobírku nebo bankovní převod. Nenechte se dotlačit do způsobů placení, které neznáte. Případně se předem informujte o neobvyklých praktikách.
  • Neposkytujte žádné údaje ze zadní strany platební karty, stačí uvést pouze číslo vašeho účtu a částku, kterou má kupující poslat.
  • Přijde-li vám nějaký odkaz s výzvou k platbě nebo zadání citlivých údajů, buďte obezřetní. Přestože se tváří jako oficiální stránky, obvykle se jedná o stránky falešné.
  • O případném podvodu informujte policii bez zbytečných odkladů. 

por. Mgr. Jaromíra Nováková

8. července 2022

vytisknout  e-mailem