Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Další internetový podvod

Táborsko - Nepřeposílejte nikomu údaje ke svým platebním kartám a nepotvrzujte platby, které jste nezadali! 

Opětovně a soustavně upozorňujeme uživatele sociálních sítí na množící se případy podvodných jednání. Tomu se nevyhnula ani třicetiletá cizinka, žijící na Táborsku.

Před policisty vypověděla: „někdo neznámý se asi naboural do facebookového profilu mé kamarádky, kterou mám v přátelích, a nakonec podvedl i mě a připravil mě o pěkný balík peněz“.

Poškozená si myslela, že kontaktuje kamarádka, která ji přes Messenger sdělila, že hraje bezva soutěž, do které by se mohla zapojit rovněž. Stačilo jen poslat veškeré údaje k platební kartě, včetně třímístného CVV kódu a potvrdit platby prostřednictvím kódů, které jí začaly chodit na její mobilní telefon. Neměla důvod kamarádce nedůvěřovat, a tak platby potvrzovala. Celkem podvodníkovi naposílala téměř 400 tisíc korun.

Pokud obdržíte žádost obdobného charakteru, přesvědčte se, zda se opravdu jedná o dotyčnou osobu. Kamaráda či známého zkontaktujte jiným vhodným způsobem, nejlépe osobně a zjistěte si veškeré skutečnosti a ověřte pravdivost legendy.

Pokud se vám stane či stalo něco podobného, pachatele v žádném případě v online prostředí neblokujte a neodstraňujte z přátel. Komunikaci s ním nemažte a při oznámení ji předložte policistům s veškerými údaji k provedeným platbám a k účtu pachatele.

Je také vhodné a žádoucí kontaktovat přátele na sociální síti a o daném jednání konkrétního falešného účtu je informovat. Doporučte svým přátelům, aby věc oznámili policistům, kdyby je někdo s podobnou legendou kontaktoval.  Ať již podvodníkovi „naletěli“ nebo ne.

por. Bc. Lenka Pokorná    ta.pis@pcr.cz

tisková mluvčí a preventistka

14. srpna 2022

vytisknout  e-mailem