Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Další herní konzole nedorazila

PROSTĚJOVSKO - Touha po zboží by nikdy neměla převážit nad obezřetností. 

Počátkem března si pětatřicetiletý muž z Prostějovska řekl, že nebude čekat na naskladnění nových herních konzolí elektroprodejnami a raději se vydal riskovat na internetový inzertní portál. Tam dosud nezjištěný prodejce jednu konzoli Playstation 5 nabízel, a to za částku 15 150 korun. Po provedení bezhotovostní platby však toužebně očekávané zboží nedorazilo. Po další komunikaci prodejce kupujícímu zaslal zpět pouze tisíc korun a dál věc odmítl řešit.

Netrpělivý hráč tedy věc oznámil policistům, kteří ji šetří pro podezření ze zločinu podvod. Za ten jeho pachateli v případě dopadení a prokázání viny hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

Doporučení Policie ČR k nákupům online: Nakupování přes internet je stále oblíbenější, zákazník totiž nemusí nikam chodit a z pohodlí domova si objedná, na co si vzpomene. Takový nákup však skýtat mnohá rizika, obezřetnost je tak na místě. U eshopů je dobré sledovat recenze na srovnávacích portálech a pokud jich je málo, je lepší se obchodu vyhnout. Také provozování kamenné prodejny a možnost případného osobního odběru zboží důvěryhodnost prodejce zvyšuje.

U služeb nabízejících možnost prodeje i fyzickým osobám je situace ještě o něco složitější. U těch, které umožňují hodnocení prodávajících je toto hodnocení také ukazatelem jejich serióznosti. U ostatních by měl být kupující zvláště opatrný a v případě jakéhokoli podezření od nákupu raději upustit. Mezi podezřelé okolnosti může patřit zejména výrazně nižší cena než obvyklá, vyhýbavé odpovědi prodávajícího k možnosti osobního předání, či pouze e-mailová komunikace a nemožnost se s prodávajícím spojit telefonicky.

Policejní statistika ke druhu zboží, se kterým se nejčastěji podvádí, neexistuje. Z osobní zkušenosti však lze říct, že nejopatrnější by nakupující měli být u elektroniky, zejména u mobilních telefonů a herních konzolí.

por. Mgr. František Kořínek

10. března 2021

vytisknout  e-mailem