Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Další článek lihové mafie stane před soudem

Detektivové ostravské expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) ukončili vyšetřování případu s názvem CARUS. 

V těchto dnech byl podán návrh na podání obžaloby na jednu fyzickou osobu pro účastenství ve formě pomoci k zvlášť závažnému zločinu zkrácení daně ve prospěch organizované zločinecké skupiny.

Obviněný muž, jednatel a společník odběratelské firmy, měl nejméně od počátku roku 2009 do konce roku 2010 krátit daňovou povinnost ve velkém rozsahu a napomáhat za úplatu zločinecké organizované skupině, která se zabývala produkcí, dopravou, skladováním a prodejem lihu nezatíženého spotřební daní („mimobilanční líh“). Ten vznikal v prostorách produkční firmy, kterou ovládala právě tato skupina. Následně byl odtud nelegálně rozprodáván výrobcům alkoholických nápojů nebo skladován v tajných skladištích na několika místech v ČR. Obviněný muž měl krýt tuto nezákonnou činnost tím, že za svou firmu potvrzoval fiktivními účetními doklady nákup výrobků autokosmetiky, jimiž produkční firma vykazovala spotřebu lihu. I když tyto výrobky nebyly vůbec vyrobeny a jeho firmě dodány. Svou činností tak měl pomoci zatajit před správcem spotřební daně daňovou povinnost, která by jinak produkční společnosti při legálním prodeji lihu náležela. Za období roku 2009 až 2010 pomohl zastřít dodavatelské firmě krácení daně ve výši bezmála čtvrt miliardy korun. Členové zmiňované zločinecké organizované skupiny již byli pro krácení daně ve výši 5,6 miliardy korun odsouzeni pravomocným rozsudkem Vrchního soudu v Olomouci k vysokým nepodmíněným trestům odnětí svobody. 

Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.  

pplk. Mgr. Iva Knolová

NCOZ SKPV

21.12.2018

vytisknout  e-mailem