Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Další a další podvedení

Písek – Policisté stále řeší nová oznámení podvodů na internetu. 

Za posledních pár dní přijali písečtí policisté několik oznámení o podvodech na internetu. Scénář je vždy podobný, prodávající na portálech nabízí zboží, údajní zájemci je osloví a zašlou odkaz, přes který poškozené navedou na vyplnění údajů k platebním kartám a účtům. Obratem pak důvěřivé připraví o desetitisíce.

Dne 8. února zareagoval na inzerát k prodeji šatní skříně údajný zájemce. S poškozeným komunikoval přes aplikaci Messenger a poslal prodávajícímu odkaz napodobující stránky přepravní společnosti, vylákal z něj údaje o bankovním účtu a platební kartě a pohotově provedl dvě online platby. Místo zisku z prodeje nábytku přišel mladý muž o bezmála 18 000 korun.

Mladá žena chtěla prodat dětskou kombinézu za tři sta korun, přišla o třicet tisíc. Dne 10. února přišla případ oznámit. Šlo opět o stejný způsob, zájemkyně o dětské oblečení komunikovala přes aplikaci Messenger, poslala odkaz a prodávající vyplnila údaje k platební kartě na stránkách vydávající se za oficiální stránky přepravní společnosti.

Stejně dopadla žena, která chtěla prodat lyže. Na zveřejněný inzerát na inzertním serveru zareagoval 10. února zájemce, komunikoval pře aplikaci WhatsApp, poslal odkaz, získal od ženy informace k platební kartě a účtu. Okamžitě provedl online platbu a ženu připravil o bezmála 80 000 korun.

 

Varujeme všechny! Na zaslané odkazy od fiktivních zájemců o koupi vašeho zboží nereagujte, v žádném případě neposkytujte informace k účtům a platebním kartám, jinak přijdete o své peníze.

Preventivní video „Volač a klikač“:

(27) Volač a Klikač okrádají Česko. Braňte se rozumem. - YouTube

 

por. Mgr. Kamila Čuřínová Ingrišová, pi.pis@pcr.cz

15. února 2023

vytisknout  e-mailem