Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dálniční známky

Rakovnicko - Řidiči pozor! Od soboty 1. února na dálnici a rychlostní komunikaci, již jen s novou dálniční známkou. 

Blíží se konec měsíce ledna a řidiči, kteří užívají dálnice nebo rychlostní komunikace mají ze zákony za povinnost si pořídit dálniční známku. Za dálniční známky pro rok 2014 zaplatí řidiči osobních vozidel stejnou částku jako za ty loňské. Cena dálniční známky je podle toho na jak dlouho si dálniční známku pořizujete. Pořídit si můžete desetidenní – 310,-Kč, měsíční – 440,-Kč, roční – 1.500,-Kč. Dálniční známky opravňují k provozu vozidla na dálnicích a rychlostních komunikacích. Zakoupit je lze na všech pobočkách České pošty a na většině čerpacích stanic v ČR. Platnost dálniční známky začíná od 1. prosince předcházejícího roku, než na který je vydána a její platnost končí 31. ledna následujícího roku.
Zpoplatnění dálnic a rychlostních silnic upravuje zákon číslo 13/1997 Sbírky o pozemních komunikacích. Ten také ukládá řidiči před použitím dálnice nebo rychlostní komunikace zaplatit poplatek v tomto případě dvoudílnou dálniční známku. Řidič si musí část kuponu nalepit na pravý dolní okraj čelního skla auta z pohledu řidiče a tak, aby řidiči vylepená dálniční známka nebránila ve výhledu a zároveň byla jasně viditelná pro silniční kontroly. Druhou část dálniční známky si musí řidič uschovat pro kontrolu Policie ČR. U všech typů dálničních známek je nutné dopsat do daného pole registrační značku a u měsíčních a desetidenních známek musí být vyplněno datum platnosti. Znamená to, že měsíční známky začínají platit dnem vyznačeným na kuponu a končí ve stejný den následujícího měsíce. Pokud je na známce vyznačeno datum 6. května platí ještě také 6. června. Desetidenní kupon má platnost, když je na známce vyznačeno 6. května, platí tedy do 15. května. Po skončení doby platnosti musí být nalepená dálniční známka odstraněna.
Za jízdu bez platné dálniční známky hrozí řidiči vozidla sankce. Používáním zpoplatněných úseků pozemních komunikací bez platné dvoudílné dálniční známky se řidič vystavuje riziku pokuty až do výše 5.000,- Kč v blokovém řízení a ve správním řízení až do výše 100.000,-Kč.

 

nprap. Lenka Uriánková

dne 28. ledna 2014

vytisknout  e-mailem