Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dálniční passat Příbram

Žadatel žádá informaci k záznamovému zařízení na policejním speciálu VW Passat dislokovaném na územním odboru Příbram. Žádost byla postoupena z KŘP Středočeského kraje, územního odboru Příbram na Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia České republiky. S ohledem na probíhající vyšetřování Generální inspekcí bezpečnostních sborů (dále jen "GIBS") byla žádost o informace postoupena i na GIBS. Rozhodnutí GIBS pod č.j. GI-A-276-13/2012 bylo již žadateli o informace doručeno. 

Konkrétně žadatel požaduje:

"1. Má policejní vůz, tzv. "dálniční passat" (pozn. Pravděpodobně se jedná o vůz kombi, tmavě modrý, RZ 1SR 8027), který byl přidělen dopravní policii v Příbrami, nainstalováno záznamové zařízení - kameru?

2. Kolik z těchto kamer v předmětném voze využívaném dopravní policií v Příbrami je nainstalováno a co vše snímají?

3. Kdy jsou tyto kamery ve vozech zapínány? Upřesňuji tuto žádost o informaci, mám na mysli ihned po desednutí policistů do vozu při vykonání služby, tedy při vyjetí na silnici.

4. Měl služební passat dopravní policie Příbram, který byl účastníkem dopravní nehody dne 4. 5. 2012 v Dobříši, v okamžiku srážky zapnuté záznamové kamery (on rekord)?

5. Pokud byly kamery v okamžiku nehody dne 4. 5. ve fázi snímání, pak žádám o informaci, a to kopie tohoto záznamu (např. na CD či DVD) cca 5 min. před a 5 min. po nehodě s motorkářem XX. Jen pro informaci uvádím, že mě nezajímá (nežádám o informaci) záznam kamery zachycující přímo srážku, ale žádám záznam event. přední kamery vozu snímající pohled na krajinu, silnici."

Podle ustanovení § 14 odst. 5 písm. d) zákona č. 106/1999 Sb., byly podány informace pouze k bodu č. 1 až 3.

k bodu č. 1:
Policejní speciál VW Passat dislokovaný na ÚO Příbram je vybaven radarovým měřícím zařízením typu RAMER 10C. Zařízení umožňuje jak samotné měření rychlosti, tak i pořizování záznamu.

k bodu č. 2:
V předmětném voze je nainstalována pouze jedna kamera, která snímá prostor před vozidlem (v závislosti na funkci ZOOM).

k bodu č. 3
Zařízení ve vozidle, tedy i kamera jsou zapínány dle uvážení obsluhy zařízení v rámci dohledu na bezpečnost a plynulost silničního provozu. V praxi je obvykle zařízení zapnuto do pohotovostního režimu v době, kdy hlídka s vozidlem vyjíždí na pozemní komunikaci za účelem plnění úkolů policie. Vlastní pořizování záznamu či měření rychlosti závisí na uvážení hlídky s ohledem na situaci v silničním provozu (zaznamenávání protiprávního jednání účastníka silničního provozu apod.).

k bodům č. 4 a 5:
Informace požadované v bodech 4 a 5 Vám nelze poskytnout s ohledem na probíhající vyšetřování GIBS. Bude vydáno rozhodnutí v souladu s ustanovením § 15 zákona č. 106/1999 Sb., které obdržíte v zákonné lhůtě.


27. 7. 2012

vytisknout  e-mailem