Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dálnice

České Budějovice - Policisté se zaměřili na jízdu po dálnici D3. 

Českobudějovičtí dopravní policisté společně se svými kolegy z Dálničního oddělení Chotoviny ve čtvrtek zaměřili na dálnici D3 mezi krajskou metropolí a městem na soutoku řek Lužnice a Nežárky – Veselí nad Lužnicí. Cílem dopravně bezpečnostní akce bylo snížení nehodovosti v důsledku nedodržování předepsané nejvyšší rychlostí v jízdě, telefonování za jízdy držením hovorového zařízení v ruce a dalších předpisů silničního zákona.

Do akce se zapojilo 12 dopravních policistů, kteří k zjišťování přestupků použili služební prostředky k zaznamenání a zajištění výše uvedených protiprávních skutků. Za šest hodin zastavili a zkontrolovali 56 motorových vozidel, kdy zjistili 28 přestupků. V 5 případech řidiči porušili nejvyšší povolenou rychlost v jízdě – více jak 130 km/h, v 7 případech drželi řidiči hovorové zařízení a ve 2 případech vykazovalo zastavené vozidlo nevyhovující technický stav.

Policisté u 2 vozidel prokázali překročení povolené hmotnosti vozidla a v 4 případech neměl řidič uhrazen dálniční poplatek.

26 přestupků vyřídili uložením příkazu na místě (blokovou pokutou) za 20 200 korun. 2 případy oznámili na správní odbor místně příslušné obce s rozšířenou působností.

Jízda na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla sebou nese stejnou zodpovědnost jako na jiných komunikacích nižších tříd, avšak při vyšší rychlosti si musí řidič uvědomit, že brzdná vzdálenost je podstatně delší.

Jízdu v levém pruhu využívejte pouze k předjíždění pomalejšího vozidla a poté se vždy vraťte zpět do pravého pruhu. Nevjíždějte na dálnici, pokud nevyšší konstrukční rychlost vašeho vozidla nedosáhne 80 km/h a při vjezdu pozorně sledujte přivaděč mimoúrovňové křižovatky. Mnohdy se stalo, že si ho řidič spletl a jel na dálnici v protisměru, což sebou může nést fatální následky!

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

7. listopadu 2021

vytisknout  e-mailem