Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Dálnice a silnice na jihu Moravy

KRAJ: Celý víkend byly dálnice a silnice průjezdné 

Pátek 8. ledna a noc na sobotu 9. ledna 2010 byla u dopravních a dálničních policistů ve znamení obav. Sněhová kalamita potrápila řidiče i dopravní policisty.
Součástí dopravních opatření bylo i opatření Ministerstva dopravy o uzavření dálnice D2 ze Slovenska do České republiky pro nákladní dopravu.
Opatření bylo zrušeno v pátek 8. ledna 2010 v 17 hodin. Dálnice D2 byla v celém úseku nasolena a plně průjezdná se zvýšenou opatrností.  Horší situace byla se silnicemi nižších tříd, problémy se například nevyhnuly ani silnici první třídy č. 55, která je stěžejní komunikací ve Veselí nad Moravou.  
Včera policisté řešili na území Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje celkem 33 dopravních nehod. Většina z nich se naštěstí obešla bez zranění.
Policisté vyzývají řidiče motorových vozidel, aby nevyjížděli bez zimního obutí, pro jízdu do horských oblastí byli vybaveni sněhovými řetězy a v případě malých řidičských zkušeností, jízdu raději odložili.
Rychlost jízdy na kluzkém povrchu by měli řidiči přizpůsobit, aby byli schopni zabrzdit bezpečně a  včas.
 
AKTUALIZACE 10. LEDNA 2010 V 16. HODIN:
V sobotu řešili dopravní policisté celkem 13 dopravních nehod. Většina z nich měla přímou souvislost s mokrým povrchem komunikace a nepřizpůsobení rychlosti jízdy stavu komunikací. Jako tomu bylo například na rychlostní silnici ve směru na Znojmo. U Bratčic, v sobotu  9. ledna ve 12.45 hodin,  došlo ke smyku a nárazu osobního vozidla tovární značky Škoda Octavia do středového svodila. Řidič vlivem rychlé jízdy na mokrém povrchu nezvládl předjíždění nákladního vozu. Naštěstí se dopravní nehoda obešla bez zranění. Došlo však k poškození asi 10 metrů svodidel a k úniku kapalin. Dálnice byla průjezdná se zvýšenou opatrností. Až po 15. hodině došlo k ukončení celé akce.  Po 13. hodině řešili policisté z dálničního oddělení další kolizi na 224. kilometru dálnice D1 ve směru na Olomouc. Řidič vozidla tovární značky Volkswagen golf stříbrné barvy dostal smyk a skončil rovněž ve svodidlech. Naštěstí i v tomto případě nebyl nikdo zraněn a poškozeno bylo pouze osobní vozidlo řidiče. Událost policisty zaměstnala až do 15. hodiny odpolední. 
V neděli se situace ohledně dopravy značně stabilizovala. Všechny komunikace byly sjízdné, dopravní nehody byly jen drobnější, bez zranění osob či větších škod. Komplikace však přinesly sněhem obtěžkané stromy, které se začaly lámat. Nejvíce popadaných stromů zaznamenali hasiči a policisté na Blanensku v neděli po poledni. Ať už se jednalo o komunikaci  u obce Sulíkov - Vřesice, nebo Šebrov, či silnici mezi Kunštátem a Sychrovem. Jedná se o silnice nižších tříd mezi lesními porosty.  Na dálnici D1 byla neděle až do odpoledních hodin klidná, policisté řešili jednu událost, kdy se řidič osobního vozidla dostal do smyku a narazil do svodidel u kraje dálnice (na 164. kilometru ve směru na Prahu). Ani v tomto případě nedošlo ke zranění či větším škodám, dálnice byla průjezdná bez komplikací.
 
Zpracovala: mjr. PhDr. Soňa Svobodová  

vytisknout  e-mailem