Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Cyklistku zachytil návěs nákladního automobilu

Prachatice - Prachatičtí kriminalisté šetří smrtelné zranění cyklistky. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Z odpolední vyjížďky na trekingovém kole se včera nevrátila čtyřiapadesátiletá cyklistka.

Poblíž obce Pěkná na Prachaticku (mezi obcemi Stožec a Nová Pec) cyklistka projížděla po tzv. Vltavské stezce v okamžiku, kdy tudy v protisměru projížděl nákladní automobil Mann s návěsem. Ten na cyklostezce s výjimkou pro provoz motorových vozidel prováděl svoz vytěženého dřeva. Z dosud nezjištěných příčin došlo k zachycení cyklistky připojeným návěsem a následně k jejímu těžkému zranění, kterému na místě nehody podlehla.

Případem s tragickým koncem se nyní usilovně zabývají prachatičtí kriminalisté, kteří pro přesně zjištění příčiny smrti poškozené ženy nařídili provedení soudní pitvy.

V průběhu loňského roku zemřeli na jihočeských silnicích dva cyklisté, 15 jich bylo zraněno těžce a přes 100 cyklistů se léčilo z lehkého zranění. Policejní statistiky zaznamenaly v roce 2008 s účastí cyklisty přes 140 dopravních nehod a u 36 neukázněných cyklistů policisté zjistili požití alkoholu před jízdou. Za první čtyři měsíce letošního roku zapřičinili cyklisté 20 dopravních nehod, při kterých byla jedna osoba zraněna těžce a 18 osob se zranilo lehce. Šest cyklistů se před jízdou napilo alkoholu. Policisté, zejména před obdobím prázdnin a dovolených, apelují na všechny vyznavače cykloturistiky, aby nikdy nezapomínali na to, že jsou účastníky silničního provozu. Je nutné znát pravidla silničního provozu, ale hlavně se jimi řídit. Nezapomínejte také na správnou výbavu jízdního kola a vhodné oblečení. Důležitá je také přilba či jiné pomůcky, které snižují riziko případného úrazu. Za snížené viditelnosti nikdy nezapomeňte na pravidlo: "Vidět a být viděn!"

vytisknout  e-mailem