Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Cyklistka usedla za řídítka se dvěma promile

BLANENSKO: Podnapilá žena cestou z oslavy havarovala. 

O pravdivosti rčení, že alkohol ani za řídítka jízdního kola nepatří se přesvědčila v sobotu 12.června dvaačtyřicetiletá žena. Krátce po osmé hodině večer se rozhodla z rodinné oslavy vrátit domů na bicyklu. Posilněná alkoholem usedla na kolo zn. Admiral a rozjela se v obci Lažany. Její jízda však neměla dlouhého trvání a po několika málo okamžicích nezvládla řízení a upadla na vozovku, do které narazila hlavou. Při střetu cyklistka utrpěla zranění, se kterými byla převezena záchranáři do nemocnice k ošetření.  Přivolaní policisté opakovaně naměřili ženě přes dvě promile alkoholu v dechu.

Podobnou událost během uplynulého víkendu zaznamenali také kolegové na Břeclavsku. V pátek po půlnoci v Břeclavi nezvládl pod vlivem alkoholu řízení na kole devětašedesátiletý muž. Také jemu policisté nameřili orientační dechovou zkouškou přes dvě promile. Se svým zraněním byl převezen do břeclavské nemocnice. V rámci Jihomoravského kraje policisté řešili za víkend dalších 16 dopravních nehod s účastí cyklistů. 

O tom, že alkohol nepatří za volant, všichni řidiči moc dobře ví, ale přesto to někteří nerespektují. Stejný problém je i u cyklistů. I oni jsou účastníky provozu, a i pro ně platí nulová tolerance alkoholu za řídítky. Stejně jako u řidičů motorových vozidel, jsou i u cyklistů sankce za jízdu pod vlivem rozděleny dle naměřených promile. Pokud cyklista nadýchá hodnotu do jednoho promile, hrozí mu pokuta od 2500 Kč do 20 000 Kč. Od jednoho promile výše, což je případ i výše zmíněných podnapilých cyklistů, se pokuty pohybují v rozmezí 25 000 Kč až 50 000 Kč. Stejná sankce hrozí i za odmítnutí dechové zkoušky.

por. Lenka Koryťáková, 14. června 2021

vytisknout  e-mailem